Плачете на тъжни филми, за да се почувствате щастливи
Плачете на тъжни филми, за да се почувствате щастливи / ThinkStock/Getty Images

Ако искате да се почувствате по-добре, гледайте филм, от който ще ви се доплаче, препоръчва в. "Дейли мейл". Тъжните и емоционални филми предизвикват прилив на щастие 90 минути след края им, установиха холандски учени.

Учените от университета в Тилбург са накарали 60 доброволци да гледат "Животът е прекрасен" и "Хачико" и след това да им разкажат как са се чувствали. 28 от участниците се разплакали, докато гледали филма, а 32-ма не проронили нито една сълза.

Тъжната музика предизвиква положителни емоции

Съвсем очаквано за изследователите настроението на тези, които не се разплакали, останало непроменено. Тези, които си поплакали, обаче внезапно почувствали прилив на щастие след 90 минути.

Защо момичетата обичат да гледат заедно сълзливи филми?

"След първоначалното влошаване на настроението от плача е необходимо известно време не само да се върне настроението, но и да се качи над предишното ниво", казва д-р Асмил Граканин.

Макар и хората да са единственият вид, който плаче заради чувства, за емоционалния плач е известно малко. Според някои психолози това е зов за помощ и подкрепа, но според други основната роля на плача е да даде изблик на преживявания и дори да освободи тялото от токсини.

Сравнете цените на филми тук

Източник: БТА