Петият космически турист се върна на Земята
Петият космически турист се върна на Земята / netinfo

Спускаемият апарат Союз "ТМА-9" с трима души се приземи в Казахстан, след като се отдели от Международната космическа станция, предадоха световните агенции. Американският милиардер Чарлз Симони се върна на Земята след рекордни 14 дни в космоса.

"Союз ТМА-9" кацна в 16.30 ч. московско време /12.30 ч. по Гринуич/ на 21 април в казахстанската степ. Заедно със Симони на Земята се върна досегашният екипаж на Международната космическа станция /МКС/ - руският космонавт Михаил Тюрин и американският астронавт Майкъл Лопес-Алегрия.

Корабът се отдели в 13.11ч. московско време /9.15ч. по Гринуич/ от МКС и потегли към Земята.

58-годишният Чарлз Симони беше петият космически турист в света. Той излетя на 7 април от космодрума "Байконур" в Казахстан д руски космически кораб "Союз" заедно с руските космонавти Фьодор Юрчихин и Олег Котов, които са сега в МКС.

Симони плати около 25 милиона щатски долара за космическото приключение, за което се подготвяше няколко месеца. Той премина физическа тренировка и учи руски език в Звездното градче край Москва.

Симони е американски милиардер от унгарски произход. Той е съосновател на компанията "Майкрософт" и един от създателите на програмите Word и Excel.

За полета в космоса магнатът взе няколко книги, за да постави началото на библиотека на МКС. Той отнесе на станцията и няколко цифрови диска с класическа музика, записи на "Бийтълс" и "Ролинг стоунс".

По време на полета Симони помагаше в научните изследвания на орбиталната станция. Американецът участваше в редица медицински експерименти, които според Европейската космическа агенция ще позволят по-добре да се изясни произходът на анемията и ефектите на космическата радиация върху организма на астронавтите. Като инженер той осъществи поредица изпитания на камери с висока разделителна способност за японската Агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА). В свободното време Симони поддържаше блога си и споделяше впечатления от космоса.

Чарлз Симони трябваше да се върне на Земята на 20 април, но кацането беше отложено с ден. Така той прекара в космоса 14 дни като космически турист и постави рекорд за най-продължителен космически туризъм.