По българското Черноморие има все още много красиви кътчета, които са диви и незастроени. Такива са плажовете на островите в морето. Ето пет острова в Черно море, които носят имена на светци:

Остров Свети Петър

Остров Свети Петър се намира в близост до Созопол. Той е с едва 15 декара площ, а надморската му височина достига 9 метра. Известен е и с името „Острова на птиците“ заради популациите от гларуси, които обитават мястото. Археологически изследвания на острова се натъкват на антична керамика и останки от възрожденски параклис. Предполага се, че Св.Петър е бил част от по-голям остров наблизо до Св. Иван, но се е отделил вследствие на природен катаклизъм.

Острова Свети Петър и Свети Иван
ThinkStock/Getty Images

Остров Свети Кирик

Остров Кирик е единственият български остров, свързан със сушата чрез вълнолом, но това далеч не е най-интересното и значимото покрай неговата история. Смята се, че на Св.Кирик е бил разположен най-древният град в българските земи и че именно тук е било сърцето на Аполония. След Първата световна война на острова е построено първото българско рибарско училище. Същинската идея обаче е била малко по- различна. По силата на Ньойския договор, България няма право да има военноморско училище и затова кадрите от Варна се местят в Созопол, за да бъдат уж обучавани за рибари, а всъщност водят военна подготовка. През 1965 година островът е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резерват „Созопол“.

Спиращата дъха красота на българското Черноморие (ВИДЕО)

Остров Света Анастасия

Остров Анастасия е единственият обитаем остров в класацията ни. Той се намира в Бургаския залив и е с площ от 10 000 кв. метра. Островът е населен още от 5 век, а единственият островен манастир „Св. Анастасия - Лечителката“ е именно тук. Данни за неговото съществуване датират още от 15 век. През 1923 година островът се превръща в българския Алкатраз, тъй като манастирът е превърнат в затвор, но заради трудната поддръжка той не просъществува дълго. На острова има също морски фар, църква, ресторант и стаи за нощувка.

Остров Анастасия
ThinkStock/Getty Images

Остров Свети Иван 

Свети Иван е най-големият остров на българското Черноморие с площ от 660 000 кв. метра. Той е обявен за защитена територия заради редките животински видове, които обитават острова. Древните траки са смятали мястото за свещено и са направили светилище тук още през 7 век преди новата ера. На Св. Иван могат да се открият още следи от древните гърци и византийци. През 14 век цар Тодор Светослав Тертер се венчава на острова, за Теодора Палеологина, заради което мястото и до ден днешен е известено като „Царския остров“.

Свети Иван
ThinkStock/Getty Images

Остров Свети Тома

Св.Тома е известен повече като "Змийският остров". Намира се в непосредствена близост до Созопол, на север от лагуната Аркутино. От 1962 година Св.Тома става част от резервата Ропотамо, а името „Змийски“ идва от огромните популации от водни змии, които живеят там. Също така това е едно от малкото места в България, където може да видите диворастящи кактуси, които са се разпростряли на почти половината от територията на острова и го правят трудно проходим.

И още:

България на пет острова - необитаемите острови на съкровищата

Остров Св. Анастасия е най-добрата дестинация за туризъм у нас

Най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат (СНИМКИ)

Топ 5 на най-красивите европейски острови (ВИДЕО)

Фар Галата - вторият морски фар, построен в България (СНИМКИ)

Романтичният остров с най-красивите залези (ВИДЕО/СНИМКИ)

Фарът на нос Галата - история, рухнала в морето (ВИДЕО и СНИМКИ)

Там е най... на Земята (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук