/ screenshot/vbox7
Песента на Сузанита "Луцифер и Буда", в която 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад показва средни пръсти, облечена предизвикателно, освен скандална, се оказа и крадена.

Приликите между песента на Сузанита и trap парче на арабски диджей отпреди две години вече бяха разконспирирани. Всъщност не става дума за прилика, а използване на семпъл 1:1.

Само че този семпъл е… от изключително известна религиозна песен на бахайската вяра. Оригиналната песен Allahumma Ya Subuhun е на близо 40 години. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Исак и е изключително популярна след последователните на бахайската вяра.

"Невероятно е как продуцентите на този клип са смятали ще подобна кражба ще им се размине", казва продуцентът на оригиналната музикална творба Том Прайс пред бТВ.

Тя е само на 14, дъщеря е на Орхан Мурад и стана сензация (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. Това беше религиозен запис. Когато ми изпратиха това видео в YouTube, го пуснах… Тя (Сузанита - б.ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това - бяха използвали моя запис. В този клип може да чуете моя оригинален запис. Така че това видео в YouTube е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Исаак е написал. Това са нарушения на две авторски права", обяснява Прайс.

"Естествено, аз не разбирам български, затова не знам какво точно се пее, но хората, които ми сигнализираха, ми написаха, че има силен сексуален подтекст и това е много странно, защото оригиналната песен е дълбоко религиозна - тя е за Бог. Да вземеш такава сакрална песен и да сложиш сексуално съдържание беше много изненадващо за мен", споделя още той.

"Бях изумен как са си мислели, че могат да се измъкнат, правейки това. Това е много известна песен по целия свят. Ако беше някоя неизвестна песен - добре, но как са си мислели, че могат да вземат толкова известна песен и да я копират по този начин? Но аз съм убеден, че те ще бъдат принудени да я свалят от YouTube и те ще трябва да спрат да я разпространяват, защото това е нарушение на авторски права ", казва още Прайс.

Песента действително вече е свалена от YouTube .

"Ако не свалят песента, ще заведем дело на момента. Но първо само ще ги помолим да махнат песента. Ако са изкарали пари от тази песен, ще ги помолим да преведат тези пари за избрана благотворителна кауза в България от наше име. Ние не искаме да ни дават пари", заяви още Том Прайс.
 

"За пореден път занимаваме аудиторията с ненужни за нея неща, но това пък прави Сузанита по-популярна. Казусът за мен е много ясен и няма никакъв скандал", отговори на въпроса има ли кражба бащата на Сузанита Орхан Мурад.

"Най-отговорно заявявам, че те, децата, са използвали един семпъл от диджей Бис от Arab trap. Взели са един бийт, това са два такта. В авторското право до четири такта се води за заимстване, а не за плагиатство", посочва той.

"Става въпрос за семпълче от два такта, което Сузи и нейните приятелчета са взели и са започнали да импровизират отгоре. Не вярно това, което каза господинът, че тя пее същата мелодия - мелодията е съвършено различна, даже малко фолклорен мотив има", категоричен е изпълнителят.