Пак отпаднахме от „Евровизия”, дори ангелите не помогнаха на Миро
Пак отпаднахме от „Евровизия”, дори ангелите не помогнаха на Миро / netinfo
Пак отпаднахме от „Евровизия”, дори ангелите не помогнаха на Миро
29544
Пак отпаднахме от „Евровизия”, дори ангелите не помогнаха на Миро
Миро пред БНТ1
  • Пак отпаднахме от „Евровизия”, дори ангелите не помогнаха на Миро
  • Миро пред БНТ1

Миро не успя да класира България за финала на "Евровизия". Неговата песен "Ангел си ти" остана извън избраните 10, които продължават напред в конкурса. Част от финалистите бяха определени късно снощи в Осло. Това са Грузия, Украйна, Турция, Израел, Ирландия, Кипър, Азербайджан, Румъния, Армения, Дания. Те остават в състезанието благодарение на зрителите на "Евровизия", които гласуваха за тях чрез телефонни обаждания и изпращане на sms-и. От решаващо значение беше и мнението на международно жури от музиканти, в което има представители на всяка една страна, участваща в конкурса.

България се включи в него за шести път. Досега единствено Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи са успявали да ни класират за финала на "Евровизия". През 2007 година тяхната песен "Вода" се изкачи до петото място.

Хубавата песен "Ангел си ти", перфектното й изпълнение, ефектната хореография на сцената на Telenor Arena в Осло не помогнаха на Миро да се класира за финала на "Евровизия". Но не защото нещо не достигна на самия него, а защото България имаше лошия късмет да попадне в по-силната полуфинална вечер на конкурса - втората. Въпреки това представянето на Миро беше едно от най-добрите ни.

Малко след като отпадна от състезанието пред БНТ1 изпълнителят сподели, че единственото, на което се е надявал, е да се случи чудо: "Това винаги е било политически вот. За мен редът беше предопределен. Всичко е предопределено и то от хора. Може би е хубаво, че не влязохме в тази схема, в тази матрица. Знам ли. Искаше ми се България да е на финал, искаше ми се да е на финал с мен. Но няма значение дали с мен или догодина без мен. За мен е важно България да има своето достойно представяне на "Евровизия". Преди да излезем на сцената казах на екипа си, че единствено Господ би могъл да промени човешките планове. Единственото, за което съжалявам, е, че не направихме още по-силно медийно присъствие на България. Не разполагахме с достатъчно пари. Това трябва да си го кажем. Още един път ще благодаря на всички, които ни подкрепиха. За нас е важно само едно нещо - България беше представена добре", категоричен беше певецът.

Само няколко часа по-рано и пред Дарик Миро не скри разочарованието си от факта, че страната ни не е направила достатъчно, за да подкрепи участието му на "Евровизия": "Големите фаворити тук са държавите, които са инвестирали в своето представяне. Ние като българи трябва да си признаем, че държавата не стои зад това, държавата не подкрепя българското представяне в "Евровизия". Това, което ме притеснява в българската държавническа мисъл е, че те абсолютно не оправдават библейската максима: Не само с хляб ще живее човек. Човек живее и с духа си. Човек има тяло, душа, дух. Българският дух трябва да бъде подкрепян с победи. Държавата можеше да си направи чудовищна реклама по време на "Евровизия". Аз продължавам да не мога да си обясня защо никой не инвестира в това. Това за мен е необяснимо, недалновидно, недържавническо, хиляди "не" неща", призна Миро пред Дарик.

Разсъждавайки върху случилото му се той коментира: "Човек, когато печели, не знае какво губи и когато губи, не знае какво печели. Със сигурност мога да ви кажа, че всички в Норвегия пеят "Ангел си ти". Това е важно. Вие можете ли да запеете миналогодишната песен, която спечели "Евровизия"? Аз не си спомням нищо от тази песен. Спомням си едно момче с цигулка. Нашата песен стигна до много сърца и това е по-добър пиар за нас, отколкото да стигнем до финала", смята Миро.

Пак отпаднахме от Евровизия дори ангелите не помогнаха на Миро
netinfo

Вторият полуфинал на "Евровизия" предложи много повече хубави песни на зрителите в сравнение с първия. Визията на изпълнителите също беше по-добра. Сред най-ефектните на сцената беше 17-годишната Сафура от Азербайджан - сочена за победител в конкурса според прогнозите на редица букмейкърски къщи. Сафура впечатли с оригинална светеща синя рокля, но и със самия начин на представяне на Drip Drop - дело на JaQuel Knight, хореограф на клипа на Бионсе към песента Single Ladies.

Пак отпаднахме от Евровизия дори ангелите не помогнаха на Миро
netinfo

Оригинална беше визията и на 22-годишната Ева Ривас от Армения. Тя достигна до финала на "Евровизия" с песента Apricot stone. Авторът на текста й е Карен Кавалерян, създал текстовете и на много други хитове, участвали през годините в престижния конкурс - Never let you go на Дима Билан (Русия 2006), Peace will come на Диана Гурцкая (Грузия 2008), Shady lady на Ани Лорак (Украйна 2008). За да представи Apricot stone, Ева Ривас беше избрала туника с цвят кайсия, под която се виждаха дънки.

Пак отпаднахме от Евровизия дори ангелите не помогнаха на Миро
netinfo

Заключителната част на "Евровизия" 2010 е в събота. 25 държави ще се представят на финала. На 29 май зрителите за първи път ще чуят песните на Великобритания, Франция, Германия, Испания (основателки на конкурса) и Норвегия - страната-победител от миналата година.