Откъде идват пънк прическите?
Откъде идват пънк прическите? / Thinkstock/Getty Images

Откъде идват пънк прическите? По каква причина тази прическа е навлязла в музиката?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Не сме убедени, че тя е точно с индиански корени. Конкретно тази, за която става дума, по-скоро е с казашки корени. Някаква традиционна пострижка на руското селячество от Запорожието и Поволжието. Там традиционно мъжете са бръснели част от главата си и са оставяли други участъци с по-дълга коса. Традицията може да се проследи назад в историята, чак до шумерите. Няма нужда до там да ходим. Вижте картината на Репин "Запорожци пишат писмо на султана" и ще разберете за какво става въпрос. Ние, българите, също сме част от тази традиция. Хан Кубрат е имал подобна фризура, родът Дуло са си бръснели главите.

Що се отнася до индианския еквивалент на този стил на носене на коса, става дума за ирокезки племена - мохок, онейда, сенека, тускарора. Затова и прическата е известна като ирокезка или мохок. Противно на схващанията, тя е такава не за да си спестят скалпирането, а по съвсем друга причина. Войните от тези племена са отскубвали, обърнете внимание, не са бръснели, а са отскубвали космите от косата си, а отгоре са оставяли ивица по-дълга коса. Но тава се случвало само преди военни походи. Според вярванията на тези племена в косата е скрит духът на човека и затова те, както и всички останали индианци, не са се подстригвали. Оттам и скалпирането всъщност е подчинение на духа на противника. Мохок обаче са се привеждали в този вид не за да не ги скалпира противникът, това би било позорно и страхливо, а за да покажат граничното си състояние между двата свята - този тук и там горе. Духът на воините е бил с единия крак при живите, а с другия при умрелите.

Толкава за традиционния мохок. Той обаче е бил слабо известен на американците до 1939 година, когато благодарение на Холивуд отново придобива популярност. На филмите се дължи и решението подобна прическа да се използва през Втората световна война от войниците в 101 въздушна дивизия на американската армия Не че е имало ирокези в нея, просто киното е накарало бойците да искат да изглеждат по-различни. И ето как тази прическа дълго време си остава армейски приоритет. Ако си спомняте подобна прическа си направи Травис Бийкъл - героят на Робърт де Ниро в драмата „Шофьор на такси". При войниците тя отбелязвала същото, което и при индианските бойци - гранично състояния, в което хем си жив, хем мъртъв.

Но как попада в пънк рока? Пънк рокът се ражда в средата на 70-те години, но до средата на 80-те години не използва гребана като запазен знак. Той навлиза покрай по-агресивните течения в пънк рока, но както и при оригиналния мохок прическата няма точно определен вид. Може да е по-дълга или по-къса ивица коса, може да е боядисана или да не е, само да е със странично обръснати слепоочия или оформена по друг начин. Самите индианци, както и пънкарите са предлагали колкото искате вариации. Важното за пънка е да се покаже, че си различен от останалите. Е, уви, по едно време позьорството в масовата култура доведе до това всички да искат да покажат, че са различни, като покажат, че всъщност са еднакви. Или може би обратното е правилно. Татуировките, обеците, странните прически станаха мода. Такива работи с пънк прическата, индианците и новия тренд. Според нас е по-скоро казашки, отколкото ирокезки. Затова ние му викаме не мохок, а Иванушка дурачок.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук