/ Istock
Археолози откриха четири римски меча и оръжие с дръжка, известно като пилум, датиращо от преди 1900 години в пещера близо до брега на Мъртво море в Израел, предаде CNN.

Рядкото скривалище с оръжия е намерено в природния резерват Ен Геди, запазено в дървени и кожени ножници, според изявление за пресата на Израелската служба за антики. „Намирането на един меч е рядкост, а цели четири е мечта! Потъркахме очи, за да повярваме“, казаха изследователите. Оръжията вероятно са били военна плячка, взета от римската армия от юдейските бунтовници, според авторите на изследователска статия, публикувана в книгата „Нови изследвания в археологията на Юдейската пустиня: Сборник на документи“.

Първото доказателство са пилумът и парчета обработено дърво, които се оказаха ножници. Те бяха открити случайно в изолирана и недостъпна пещера на скали от археолози, изучаващи фрагментарен надпис с мастило върху сталактит. По-нататъшното разследване разкрива четири меча "в почти недостъпна цепнатина на горното ниво на пещерата", се казва в изявлението.

„Изключително добре запазените“ мечове са намерени заедно с парчета кожа, дърво и метал. Три от мечовете имаха железни остриета в дървени ножници и бяха с дължина 60-65 сантиметра. Четвъртият беше дълъг 45 сантиметра.

„Скриването на мечовете и пилума в дълбоки пукнатини в изолираната пещера северно от „Ен Геди“ намеква, че оръжията са били взети като плячка или от бойното поле и нарочно скрити от юдейските бунтовници за повторна употреба“, каза Ейтан Клайн, един от директорите на проекта за изследване на пустинята на Юдея. „Очевидно бунтовниците не са искали да бъдат хванати от римските власти да носят тези оръжия. Тепърва започваме проучването на пещерата и откритото в нея скривалище с оръжие, с цел да се опитаме да разберем кой е притежавал мечовете и къде, кога и от кого са били произведени“, добави той.
БГНЕС