Открадната картина на Пикасо отново пред публика след 14 години
Открадната картина на Пикасо отново пред публика след 14 години / БГНЕС, архив

Картината на Пабло Пикасо от 1911 г. - La Coiffeuse ("Тоалетката"), откраднато от центъра Помпиду през 2001 г., ще се върне в постоянната колекция на музея в Париж на 24 март, предава сайтът Artprice.

В продължение на години нищо не се знаеше за местонахождението на картината, докато през декември 2014 г. тя мистериозно се появи в пакет FedEx, изпратен от Белгия до Нюарк, Ню Джърси.

Картината е задържана от американските митнически власти в Нюарк, когато служителите се усъмнили, защо един пакет, описан като коледен подарък за 37 долара е изпратен със съоръжение за съхранение, което контролира климатичните условия в контейнера.

Руски милиардер връща на дъщерята на Пикасо откраднати картини

Разследването за това кой е изпратил картината и как тя е била открадната все още е в ход.

La Coiffeuse ще се появи отново в Париж след месеци реставрация на тайно място, защото е претърпяла повреди по време на 14-те си години отсъствие.

"Това беше голям момент на радост, когато ми казаха, че тази картина е намерена отново", каза Оливие Пикасо, внук на художника, наричайки откриването на произведениета важно за историята на изкуството.

Вандал разби скулптура на изложба на Пикасо и Дали

La Coiffeuse влиза в колекцията на Центъра Помпиду през 1967 г., след като Жорж Сале я завещава на френското правителство. Картината бе официално върната в музея на 24 септември, но реставрацията и продължи пет месеца, след като е претърпяла вреди поради лошите условия на съхранение.

Посетителите на центъра Помпиду на 24 март ще могат да разговарят с екипа по възстановяване, като част от третото издание на фестивала "Музей на живо". Това ще бъде вечер със специална програма, в която зрителите могат да се запознаят с художници, музейни специалисти и дарители на музея.

Източник: БГНЕС