/ ThinkStock/Getty Images
Учени от Чикагския университет заключиха, че Хомо сапиенс не произхожда от австралопитеците седиба, съобщи Лента. Като най-вероятни прародители на съвременния човек са посочени австралопитеците афаренсис, станали известни от фосилите от Луси.

Изследваха останки на древен човешки вид в Хималаите (СНИМКИ)

Специалистите са създали генеаложка карта на 28 двойки от различни видове хоминиди и потомците им, като взели под внимание възрастта на първите открити фосили. В един-единствен случай вкаменелостите от прародителя се оказали по-стари от тези на неговия потомък - при Хомо еректус и еволюиралия 100 000 - 200 000 години по-късно от него Хомо антесесор. При това е известно, че австралопитеците седиба са с 800 000 години по-млади от най-ранните фосили, свързани с рода Хомо.
 
Учените стигнали до извода, че ако видът е просъществувал около 0,97 милиона години, вероятността вкаменелост от него да е по-млада от предполагаемия му потомък е 0,9 процента. Това е възможно, ако първоначалният вид съществува след отделянето на нови еволюционни клони от него.

Откриха неизвестен досега братовчед на Хомо сапиенс (СНИМКИ)
 
Някои специалисти смятат, че именно това се е случило с австралопитеците седиба. Новите данни обаче показват, че тази вероятност е съвсем малка.
 
По думите на учените, Луси и роднините й са най-вероятните прародители на човека сред известните досега древни хоминиди.

Откриха нов вид първобитен човек
 
Но остава и вероятността основните прародители на човека да не са открити.

Резултатите от изследването са публикувани в Ars Technica.

Още за произхода на човека:

Учени откриха предшественик на "хобита" от Флорес?


Фосил „състари" човешкия род с 400 000 години

Проследиха произхода на секса

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА