/ Istock
Учени от Нова Зеландия съобщиха, че са открили нов вид „акула-призрак“ - вид риба, която обикаля дъното на Тихия океан и ловува плячка на повече от миля дълбочина.

Според учените от Националния институт за изследване на водата и атмосферата (NIWA) в Уелингтън австралийската тесногръда акула-призрак е открита да живее в дълбоките води на Австралия и Нова Зеландия.

Екземплярите са открити по време на изследвания в района на Чатъм Рийз - зона в Тихия океан, която се простира на около 1000 км източно близо до Южния остров на Нова Зеландия.

Акулите-призраци, или химерите, са родствени на акулите и скатовете, но са част от група риби, чиито скелети са изцяло изградени от хрущяли.
Известни още като призрачни риби, акулите-призраци имат призрачни черни очи и гладка, светлокафява кожа без люспи.

Те се хранят с ракообразни на дълбочина до 2600 метра, като използват характерната си уста, наподобяваща клюн.

„Акулите-призраци като тази до голяма степен са ограничени до океанското дъно“, казва изследователят Брит Финучи.
Финучи дава научното име на новия вид „Harriotta avia“ в памет на баба си.

„Техният хабитат ги прави трудни за изучаване и наблюдение, което означава, че не знаем много за тяхната биология или статус на заплаха, но това прави открития като това още по-вълнуващи.“

Досега се смяташе, че рибата-призрак е част от един глобално разпространен вид, докато учените не откриха, че тя се различава генетично и морфологично от своите братовчеди.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС