Носенето на дънки е вредно за екологията
Носенето на дънки е вредно за екологията / netinfo
Искате да спасите планетата? Тогава носете дънките си само два пъти седмично, перете ги на всеки пет дни и не ги сушете в сушилня. Или въобще не ги перете. И най-важното - забравете да ги гладите. Този извод се съдържа в доклад, посветен на въздействието на дънките върху екологията. Той е съставен по поръчка на френското министерство на околната среда и е публикуван в британския вестник "Гардиън".

По време на изследването са анализирани “средностатистическите дънки”, изработени от 600 грама плат Деним и 38 грама полиестер с шест копчета. Тези дънки се носят обикновено един път в седмицата в продължение на четири години, перат ги след всеки две носения в пералня при температура 40 градуса и което е типично за французите – гладят ги преди носене. В изследването, проведено от Bio Intelligence Service, е разгледан жизненият цикъл на дънките от етапа на производство на материала до ежедневното носене.

Учените са достигали до извода, че французите ще навредят най-малко на околната среда, ако си купят дънки, изработени от памук и произведени в държава, разположена недалеч от Европа, където са в сила строги закони за опазване на природата.

Прането с пералня и гладенето увеличават с 47% щетите, нанесени на околната среда, защото изискват по 240 кВт/ч електроенергия на година. Химическото чистене въобще е определено от французите като “екологична катастрофа”.

Авторът на доклада Надя Бойглин предлага въобще да се намали вредното въздействие от дънките или като се откажем да ги носим, или като ги отрежем и превърнем в шорти. “Ние се фокусирахме върху дънките, но проблем представляват всички вещи, които носим ежедневно. Обръщайки внимание на обикновените детайли, ние можем да намалим отделянето на вредни газове”, смята тя.