Наталия Кобилкина: Във всяка възраст можеш да срещнеш любовта
Наталия Кобилкина: Във всяка възраст можеш да срещнеш любовта / снимка: DarikNews.bg

Наталия Кобилкина е психолог в областта на сексологията и семеен терапевт. Тя изнася лекции по сексология, дава индивидуални консултации, провежда тренинги за личностно развитие в България, Великобритания и други страни по света. Наталия гостува в предаването "В часа на синята мъгла" по Дарик и даде някои съвети за щастие и любов:

Вярвам, че всеки човек е роден да бъде щастлив. Няма единствена и правилна формула за щастие. Въпросът е да си позволиш да бъдеш себе си, извън своите защитни маски. Хората да си отворят сърцата и да бъдат себе си на 100%.

Хората могат да променят живота си стига да го искат и да повярват в това. Дори могат да се излекуват. Лекарите не могат да го обяснят, но след семинарите ни изчезват някои заболявания. Променяйки своята енергия, своето мислене, ти сменяш работата на ендокринната система, която влияе на хормоните, а те на цялата физиологична система и човек оздравява. Нашата идея е хората да са здрави. Затова работим в посока как да обичаш своите родители, да ги почиташ. Смея да твърдя, че библията не е измислица. Виждам, че ако човек не обича и почита своите родители, няма как да бъде щастлив.

Има три основни камъни на щастието. Първият е любовта към родителите и към родината. Вторият е да обичаш себе си, защото ако не умееш да обичаш себе си няма как да обичаш другите. Какво значи да обичаш себе си. Това означава да оценяваш себе си, постиженията си в живота. Ако на едно бебе се говори, че не става за нищо, то наистина няма да става за нищо. Ние не умеем да сме благодарни на себе си, не умеем да си кажем браво за това, което сме постигнали, не забелязваме красивите неща в нас. По-естествено ни се струва да критикуваме себе си и другите. А успех е дори това, че ни има на този свят. Да бъдем честни и искрени, без манипулация. Мрънкането и оплакването е характерно за българите, макар че те се променят много, когато отидат да живеят в чужбина. Хората не забелязват колко красива е България, а забелязват само лошите неща.

За хората, които са сами и не са срещнали любовта, Наталия казва, че не трябва да имат страх от близостта. Няма ограничения и във всяка възраст можеш да срещнеш любовта. Казвайте си: Аз заслужавам любовта, заслужавам чудеса. Всичко е възможно, ако го позволиш и повярваш. Да казваме на децата, родителите си, на любимите хора, че ги обичаме, да простим на майките и бащите си, а и те на нас, и да продължим да живеем с вяра в тях. Италианци, испанци, гърци са много по-любвеобилни. Там повече се радват на живота. Излез на улицата и погледни с усмивка хората, кажи нещо хубаво на човека, минаващ покрай теб. Всичко се лекува. Освен смъртта, нищо не е фатално.