Най-високият човек в света отново е китаец
Най-високият човек в света отново е китаец / БГНЕС

В Китай е открит човек, който може да бъде признат за рекордьор сред най-високите хора на планетата, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си.

 

Ръстът на бившия баскетболист Чжао Лян достига 2,46 м, което с 10 см превишава ръста на друг китаец – Бао Сишун. Последният беше признат през 2005 г. за най-високия човек в света. Височината на Чжао е измерена от лекарите в болницата, където той е трябвало да бъде опериран заради травма на крака. За да бъде признат официално за най-високия човек на планетата, ръстът на 27-годишния Чжао трябва да бъде потвърден от няколко независими експерти.

 

Китайските медии съобщиха, че спортната кариера на Чжао е приключила преди цели 10 години, когато той е получил травма на крака. До 2006 г. той е бил безработен. По-късно става член на странстващ цирк и се е научил да свири на музикални инструменти.

 

Самият китаец не изпитва някаква здравословни проблеми във връзка със своя ръст, но това измъчва неговите родители. "Аз до такава степен се вълнувам заради неговата женитба, работа и здраве, че ми побеляха косите", споделя майката на Чжао Лян в интервю за агенция Синхуа.