/ iStock/Getty Images
Африканският гигантски плъх Магава е награден с престижен златен медал за работата си по откриване на противопехотни мини в Камбоджа.
В кариерата си Магава е подушил 39 мини и 28 невзривени боеприпаси, съобщава Би Би Си.

Британската ветеринарна благотворителна организация PDSA му присъди своя златен медал за „преданост към задълженията при откриването и обезвреждането на смъртоносни мини в Камбоджа“.

Смята се, че в страната от Югоизточна Азия има до шест милиона неоткрити противопехотни мини.

Върху златният медал на PDSA са изписан думите „За смелост и вярност към дълга“. От 30-те получили досега престижното отличие животни Магава е първият плъх.

Седемгодишният гризач е обучен от регистрираната в Белгия благотворителна организация „Apopo”, която е със седалище в Танзания и отглежда животните - известни като HeroRAT - за откриване на мини от 90-те години на миналия век. Животните получават сертификат след една година обучение.

"Да получим този медал е наистина чест за нас", каза изпълнителният директор на организацията Кристоф Кокс пред медиите. "Но също така показва, че работата ни е от голямо значение за хората в Камбоджа и за всички хора по света, които страдат от стари противопехотни мини".

Според специалистите от „Apopo”, Магава - роден и отгледан в Танзания - тежи 1,2 кг. и е дълъг 70 см. Въпреки че е много по-голям от много други видове плъхове, Магава все още е достатъчно малък и достатъчно лек, за да не задейства мини, ако мине през тях.
 

Плъховете са обучени да откриват химични съединения в експлозивите, което означава, че те игнорират скрапа и могат да търсят мини по-бързо. След като намерят експлозив, те надраскват мястото, за да алармират хората, с които работят.

Магава може да претърси площ с размерите на тенис корт само за 20 минути - нещо, което би отнело на човек с метален детектор между един и четири дни.

Днес PDSA ще излъчи церемонията по награждаването на Магава на своя уебсайт.
БГНЕС