Над 3500 езика ще изчезнат до 2100 г.
Над 3500 езика ще изчезнат до 2100 г. / netinfo

До края на века половината от езиците говорени днес ще изчезнат, твърдят лингвисти, работещи по проект за документиране и изучаване на изчезващи езици, пише БГНЕС.

Към момента на планетата са регистрирани 6992 езика. Средно на всеки две седмици изчезва по един език. Идентифицирани са пет горещи точки на планетата, където местни езици изчезват с най-бързи темпове. Северна Австралия и Боливия заемат първите две места.

Според проекта "Устойчиви Гласове", подкрепен от National Geographic, Северна Австралия (Куинсланд, Северните територии и Западна Австралия) е територията с най-голям брой застрашени езици – 153. Друг застрашен район е област в Южна Америка обхващащ Еквадор, Колумбия, Перу, Бразилия и Боливия. Там повечето местни езици са застрашени от широката употреба на испански и португалски.

В Боливия, която е с площ колкото Франция и Испания взети заедно и население едва 9 милиона, се говорят два пъти повече езици отколкото езиците говорени в цяла Европа. Повечето от тях са изместени от испанския и езиците Кечуа и Аймара.

В Северна Америка, застрашени райони са Британска Колумбия в Канада и щатите Вашингтон, Орегон, Оклахома, Тексас и Ню Мексико. Застрашен район е и Източен Сибир. "Има стотици езици които се говорят едва от по няколко човека", казва ръководителят на проекта Дейвид Харисън от университета Суартмор в Пенсилвания. Харисън подчертава, че много от тях носят безценна, събирана с векове информация за растителни и животински видове, която може да бъде загубена.

Изследването посочва, че тъй като много езици нямат писмена форма, със смъртта на последните представители на общността, която ги е използвала, те просто изчезват. В историческа перспектива много местни езици са били умишлено подтискани от колонизатори и завоеватели.