Над 1500 души пяха „Само Шампиони в Амстердам
Над 1500 души пяха „Само Шампиони в Амстердам / снимка: БНТ

„Евровизия на концерт" е най-голямото музикално събитие на стария континент, преди официалния старт на популярния песенен конкурс. Най-мощният и активен фен клуб в Холандия успя за няколко години да превърне срещата в Амстердам в традиция. Българската песен „Само шампиони" също звуча там и пожъна огромен успех.

Тази година музикалният празник в холандската столица премина при небивал интерес. Опашката от фенове се беше събрала часове преди началото на концерта. Организаторите обясниха, че за съжаление не всички са успели да влязат в препълнената зала, което показва, че така наречената „репетиция преди Евровизия" вече се е превърнала в сериозно музикално събитие.

Интересът към България беше изключително голям, въпреки отсъствието на Стоян Янкулов, който поради концерт в Брюксел не можа да се включи. Специално за огромната и екзалтирана публика Елица разкри някои от изненадите, които е подготвила за зрителите на Евровизия. Над 1500 души аплодираха Елица и свежото шампионско участие на Венци Чанов, талантливият хип-хоп певец и танцьор, който демонстрира, че владее и тънкостите на българската гайда.

С излизането си на сцената българите бяха посрещнати с мощни аплодисменти, с които феновете показаха, че добре познават нашата песен. А когато с първия замах с палката Елица удари барабана и от него плисна вода, залата буквално се взриви. Трите минути се изнизаха за миг и когато песента приключи, публиката продължи да пее „само шампиони"...., предадоха специалните пратеници на БНТ Розмари Драгнева и Васко Йотов.

Над 200 журналисти от най-големите телевизионни и електронни европейски медии се надпреварваха да проследят представянето на 27-те държави. А за участниците това беше възможност да сверят часовника си с другите преди голямата музикална битка в Малмьо.

„Искам да призова всички, които се чувстват шампиони, дори да нямат медали, почести, значки - това че ставаш всеки ден и продължаваш да се бориш за мечтите си, вече те прави шампион в очите на тези, които те обичат", беше посланието на Елица.

Навсякъде, където се появи, Елица Тодорова бе заобиколена от участници, фенове и журналисти. Всички помнят големия успех на песента „Вода" и споделяха, че и този път очакват Шампионска победа от България.