Мъжете смятат брюнетките за по-красиви от блондинките
Мъжете смятат брюнетките за по-красиви от блондинките / снимка: morguefile.com

Казано е, че джентълмените предпочитат блондинки, но изглежда това е вярно само, когато става въпрос за неангажиращ разговор в заведение за една вечер.

Оказва се, че макар да предпочитат да водят непринудени разговори с дами със светъл цвят на косата, мъжете в действителност смятат брюнетките за по-привлекателни, показва британско изследване. За целите на експеримента учени от Уестминстърския университет изпратили една жена в три нощни заведения в Лондон, като в началото косата й била черна, след това руса, а накрая - червена. Те наблюдавали колко мъже ще я заговорят.

След това те посетили същите клубове и поискали от 130 мъже да оценят нейни снимки в трите различни цвята на косата й. Най-много мъже проявили желание за разговор с дамата, когато била руса. Но тя получила най-висока оценка за привлекателност и интелигентност като брюнетка, пишат авторите на изследването, цитирано от БГНЕС. Като блондинка жената била заговорена от общо 60 мъже, като брюнетка - от 42-ма, а като червенокоса - от 18.

Според изследователя Вирен Суами от Уестминстърския университет резултатите отразяват промяна в модата, като сега брюнетките са идеализирани по начина, по който бяха идеализирани блондинките в продължение на десетилетия. „През 60-те и 70-те години на миналия век Джаки Кенеди беше идеалът, черната коса се превърна в идеал за жените като цяло. През 70-те и 80-те години блондинките се превърнаха в идеал. Но в последно време те бяха подложени на ожесточени критики и идеята за глуповатите жени с руси коси започна да надделява”, заяви Суами.