Мъжете харесват жени, с които си приличат
Мъжете харесват жени, с които си приличат / sxc.hu

Мъжете са по-привлечени от жени, които изглеждат като тях, установи ново френско проучване. Авторите му показали на 100 доброволци снимки и ги помолили да посочат жените, които намират за най-привлекателни.

След това те помолили още толкова мъже да разгледат снимки на жени, които били обработени от компютър, така че да приличат на тях.

Резултатите показали, че 37 процента от участниците във втория експеримент посочили лицето, което най-много приличало на тяхното, като най-привлекателно.

След това изследователите анализирали снимки на реални двойки с поне едно дете. Те установили, че тези двойки имат много повече еднакви черти на лицето в сравнение с избрани на случаен принцип хора.

Чертите на лицето, които сравнявали френските учени, извършили експеримента, включвали цвят на очите и косата, дебелина на устните и веждите, наличие на трапчинки.

„Едва ли става въпрос само за нарцисизъм, по-скоро е свързано с комфорта на познатото“, твърдят авторите на изследването.

Групата ще продължи изследването си, за да установи дали тази зависимост съществува само при хората от Запада или я има и при други култури.

През 2008 година подобен унгарски експеримент показа, че жените са склонни да избират мъже, чиито лица напомнят лицата на бащите им. Мъжете пък имат склонността да се влюбват в жени, които им напомнят на майките им.