Моноспектакли в парка
Моноспектакли в парка / снимки: Георги Вачев, Чавдар Гюзелев, Драматичен театър-Пловдив, Театър София
Моноспектакли в парка
54593
Моноспектакли в парка
  • Моноспектакли в парка

В началото на месец юли в столицата предстои второто издание на театралния фестивал "София моно". Четири поредни вечери от 21:00 часа, в парка на Военната академия, ще се играят едни от най-добрите моноспектакли в последно време. На 7 юли Мая Новоселска ще представи "Едно малко радио", следващият ден (8 юли) е запазен за младия актьор Юлиян Рачков и представлението "Гъдулката гори".

Мариус Куркински е в програмата на "София моно" за 9 юли с "Български разкази", а финалът на фестивала на 10 юли е за Камен Донев и хитовия му моноспектакъл "Възгледите на един учител за народното творчество".

"Едно малко радио", който обикновено се играе в Сатиричния театър, донесе тази година на Мая Новоселска две от най-важните награди в гилдията - Икар и Аскеер. "Гъдулката гори" също е нов спектакъл от афиша на театър "София", създаден по едноименната пиеса на Райко Байчев. Мариус Куркински играе "Български разкази" от края на 2010 година. В основата му са произведения на Ангел Каралийчев, народни приказки и предания. Моноспектакълът на Камен Донев "Възгледите на един учител за народното творчество" е единственият успял да напълни многократно зала 1 на НДК.

Моноспектакли в парка
netinfo

Продуцентската къща "Артишок" стои зад фестивала "София моно", който през 2011 година предизвика страхотен интерес сред зрителите. Основателят на компанията Мирослав Боршош казва в интервю за Дарик: "За да направиш моноспектакъл има две причини - или да си даваш много добре сметка за възможностите си, или да не си даваш сметка за тях. Ние от компанията сме поканили хора, които си дават сметка за възможностите си. Това е огромно изпитание за всеки актьор - да си сам, да поемеш енергията на публиката сам, да не разчиташ на нищо друго освен на себе си. Всъщност това е един от върховете, който трябва да изкачи всеки един актьор - да може да застане сам срещу публиката. Само неговият талант, текстът и всичко, което може".

Моноспектакли в парка
netinfo

Фестивалът "София моно", който включва в програмата си само моноспектакли, няма аналог в родния театрален живот. Идеята за уникалното събитие на открито е на Мирослав Боршош. За нея той разказва: "Продуцентската ми компания така или иначе работи дълго време и с Камен, и с Мая, и с Мариус, и нямаше едно място, където почитателите им да могат да видят всички тези моноспектакли. Оказа се, че на много малко пространства в България, а и в столицата, културата се изнася. Тя винаги е в едни зали, които през лятото са изключително задушни и подтискащи, а в парка наистина е много красиво и се получава страхотно. Самите актьори се чувстват много по-различно, защото и енергията е съвсем различна. Цялото ти усещане е страхотно, защото си в една страхотна зеленина, тишина, виждаш как изведнъж всичко замира, когато актьорът излиза на сцената. Не те дразни това, че се чуват птичките например, че чуваш минаващите коли. Всичко това се губи, стъмнява се и ти попадаш в един съвсем друг свят. Много е хубаво усещането".

Моноспектакли в парка
netinfo

От 8 до 20 лева струват билетите за моноспектаклите, които ще се играят от 7 до 10 юли в парка на Военната академия. Продават се в сайта на Ticketstream.

*Военната академия "Георги С. Раковски" се намира на столичния булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" 82