Маринка вече спи зимен сън?
Маринка вече спи зимен сън? / netinfo
Маринка вече спи зимен сън?
57673
Маринка вече спи зимен сън?
  • Маринка вече спи зимен сън?

Обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица се подготвят за зимен сън. За да заспят, мечките трябва да натрупат достатъчно запаси. Ето защо още преди 20 дни екипът на резервата е увеличил дневното им меню, включващо плодове, зеленчуци, ядки и хляб.

В последните дни мечките наддадоха много килограми, в резултат на което са трудноподвижни, заяви в интервю за Дарик ръководителят на екипа в парка Васил Мадолев. Така например мечките от мъжките екземпляри от 180 кг вече тежат близо 250 кг.

Миналата година всички обитатели на Парка спяха зимен сън, с изключение на малкия палавник Монти. Сега за малкото мече се полагат специални грижи, за да не прекара зимните месеци отново буден, подчерта Мадолев.

"Даваме му праскови и круши с мед, премахнахме му част от играчките, за да не играе с тях" и това дава ефект. Вече се залежава, коментира ръководителят на парка.

Изненада за екипа в Парка е 17-годишната Маринка, която липсва от 3 дни. "Въпреки че е твърде рано, вероятността мечката да е потънала в зимен сън е голяма, тъй като преди дни виждахме цялата й глава с кал, което означава, че някъде копае бърлога", посочи Мадолев.

Маринка е на път да подобри своеобразния рекорд на руската мечка Вела, която миналата година спа непробудно цели 6 месеца, тя обаче се прибра в бърлогата в края на ноември, а Маринка е побързала да си легне месец по-рано.

Останалите обитатели в Парка вече не са активни, лежат на припек като използват последните есенни топли дни. Обикновено зимният сън при мечките продължава от края на ноември до края на март. През този период Паркът ще бъде отворен за посетители като гостите ще могат да видят как протича зимният сън на мецаните в естествени условия - нещо, което не може да бъде наблюдавано никъде в природата.

Добрата новина, която сподели Васил Мадолев, е, че напролет ще започне дългоочакваният ремонт на пътя, който от години е в окаяно състояние. Дотогава обаче от Община Белица са намерили временно решение - в момента работници запълват с чакъл всички дупки.

Чуйте още от Васил Мадолев в прикачения звуков файл