Често мненията за марихуаната са доста полярни. Половината от хората казват, че тя е много вреден наркотик, който убива мозъчните клетки и хората оглупяват от нея. Другата половина казват, че е лек за тялото и душата.

Кои са най-често срещаните зависимости?

В Нова Зеландия е проведено проучване, което е изследвало коефициента на интелигентност на 1000 души на възраст между 13 и 38 години, които употребяват марихуана. Открило е, че при 3% от хората има спад с 8 точки, което не е нищо фрапантно.

Точно тези хора са пушели много марихуана - много повече отколкото един обикновен човек, който пуши. Спадът в коефициентът на интелигентност не е дошъл за месец или два, а след 20 години много сериозна употреба. Заключението от експеримента е, че марихуаната не влияе на интелигентността, но някой е решил да извърти резултатите и да говори за 3-те % сякаш са болшинство.

Защо канабисът е известен с женското име марихуана?

Другият популярен мит, че марихуаната убива мозъчни клетки идва от Роналд Рейгън, който, за да прокара закон, който да криминализира марихуаната, заедно с други групи от хора, които имат финансов интерес това да се случи, поръчват научен експеримент.

След това Рейгън излиза и най-тържествено обявява, че употребата на марихуана води до перманентни увреждания на мозъка. Но съвсем умишлено тестът е проведен некоректно.

Трябвало е в продължение на година да дават на маймуни да вдишват пушек от марихуана. Това, което се е случило, обаче, е, че с помощта на маски те са изпомпвали пушека от еквивалента на 64 цигари марихуана в 5-минутен интервал всеки ден. На практика мозъчните им клетки са умирали, но далеч не е било заради марихуаната, а заради задушаване. Недостигът на кислород би убил мозъчните клетки на всяко едно същество, независимо дали животно или човек, дали употребява марихуана или не.

Медицинска марихуана вече се продава в Македония

Много хора, обаче, твърдят, че марихуаната е лекарство, което лекува всяка болест. Това донякъде е истина. Израел е лидерът в медицинските изследвания на марихуаната. Научно доказано е, че марихуаната помага значително при лекуването на над 80 вида рак и много други болести.

Вижте как и защо марихуаната помага при болести във ВИДЕОТО!