Легендарна перла на Елизабет Тейлър бе продадена за 11,8 млн. долара
Легендарна перла на Елизабет Тейлър бе продадена за 11,8 млн. долара / снимки: Reuters

Легендарната "Странстваща перла" или "Ла перегрина", принадлежала на американската актриса Елизабет Тейлър, бе продадена в Ню Йорк на търг от аукционна къща "Кристис" за 11,8 милиона долара и стана най-скъпата перла, продавана на търг, съобщи ИТАР-ТАСС.

Скъпоценният камък в крушовидна форма е около 55 карата и се слави като една от най-известните и исторически значими перли в света. Извадена била в Панамския залив в средата на 16 век от чернокож роб (който благодарени на това бил освободен) и става част от съкровищата на испанската корона.

Актьорът Ричард Бъртън, един от седемте съпрузи на Тейлър, я купува на търг през 1969 г. за 37 хиляди долара и я подарява на жена си за Свети Валентин, предава БТА. Вдъхновена от портрет на шотландската кралица Мария Стюарт Тейлър поръчва на бижутерите на "Картие" нов обков за перлата, украсен с рубини и перли.

Уникалната перла бе с начална цена 2-3 милиона долара. За 134,5 хиляди долара бе продаден и друг подарък на Бъртън - три диамантени пръстена. Колекционерите оцениха и гривна от платина, подарена на Тейлър от Майкъл Джексън. Тя бе продадена за 194,5 хиляди долара.

Търговете на вещи, принадлежали на американската актриса, продължават. От "Кристис" се надяват да съберат не по-малко от 50 милиона долара. Част от парите ще отидат в създадения от актрисата фонд за борба със СПИН.

Легендарна перла на Елизабет Тейлър бе продадена за 118 млн долара
netinfo