Гинко билоба се смята за най-стария дървесен вид, оцелял до днес. Възрастта му се определя на над 200 млн. години. То е последният предс­тавител на цял клас голосеменни расте­ния от времето на динозаврите. Няколко дървета гинко билоба са сред единст­вените, оцелели от атомната експлозия над Хирошима, само на 1-2 км от място­то на взрива.

В Китай и Япония гинко билоба се отглежда от 1500 години. В Европа дървото е пренесено през XVIII в. и днес е едно от най-изследваните лечебни растения в света.

Дърво на 1400 години заведе хиляди туристи в будистки храм (СНИМКИ)

Гинко билоба не само лекува, но и забавя стареенето.

Чай от листа на гинко билоба

В листата на гинко билоба се съдържат куп ценни вещества, сред които са и такива, срещащи се единствено в това растение. Листата на вечнозеленото дърво са уникални по своя химичен състав.

Екстрактът от листата е изключително ценен при всички заболявания и смущения, предизвикани от аномалии в кислородопритока, изразени в недостатъчно кръвоснабдяване - главоболие, глаукома, шум в ушите, хемороиди, съдови болести, Алцхаймер, синдром на Рейно.

Препоръчваме приготвянето му да се осъществява чрез запарка, която трябва да продължи час. Необходимото количество вряла вода е три милилитра. Към него се добавят пет-шест листа. По сто грама преди хранене, трябва да приемате всеки ден преди храна.
Добре е след прецеждането листата да не се изхвърлят, а да се сдъвчат и погълнат.

За памет

Безспорно първото място в класацията за топ ползите от гинко билоба е способността на древното растение да повлиява положително на паметта.

Препоръчва се за прием не само от пациенти в напреднала възраст, но и такива, които извършват интелектуална дейност.

При шум в ушите

При шум в ушите положителният ефект от терапията с гинко билоба се дължи на подобреното оросяване на мозъка. Този неприятен симптом е в състояние буквално да Ви подлуди. На пациента се причуват звуци, които в действителност не съществуват. Най-влудяващо е усещането, че главата буквално ще пръсне на парченца.

Факт е, че има пациенти, открили спасение от неприятни симптом, именно в екстракта от листата на вековното дърво.

При световъртеж

Аномалии в мозъчното кръвообращение са най-честата причина за световъртеж. За този проблем няма по-добър лек от гинко билоба. Не случайно името на това растение се свързва с кръвообращението. Този проблем засяга все повече хора. Фактор за прогресивното увеличаване на техния брой е влошеното качество на живот на съвременния индивид. Ако и при вас това оплакване е на лице, не се колебайте да започнете прием на гинко билоба.

За оросяване на мозъка

Терапията с гинко билоба е класика за лечението на състояния, свързани с аномалии с оросяване на мозъка. Най-често намаленият приток на кислород към мозъка се изразява с главоболие, замаяност, обща отпадналост, разконцентрираност, ледени крайници. Към изброените симптоми няма как да не добавим и лошото настроение и произтичащата от него повишена раздразнителност.

Освен, че повлиява благоприятно върху гореизброените симптоми, тя намалява значително риска от последващо развитие на Алцхаймер.