Куркумата принадлежи към семейство Джинджифилови и може да достигне до един метър височина. Расте в Южна и Югоизточна Азия. Познатата в целия свят подправка се извлича от корените на растението, по-рядко от листата. Куркумата на прах, благодарение на багрилото куркумин, има отличителна черта - наситен жълт цвят.

„Куркумата се използва от древността, а индианците са направили световноизвестната подправка за къри още преди 500 години пр. н. е.“, казва диетологът Елена Доронкина.

От Индия подправката е пренесена в други страни и сега се използва в готвенето, медицината и козметиката. Куркумата е ценена заради ярко горчивия си вкус, устойчивия аромат, цвета, който придава на ястията, както и заради лечебните свойства, които подправката има благодарение на активните си съединения, куркуминоиди.

Има повече от 40 разновидности на куркумата, но само четири от тях се използват в готвенето.

Проучванията показват, че куркуминът има антиоксидантни, невропротективни, противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства. Традиционната индийска система на Аюрведа препоръчва приема на куркума при хронична болка и възпаление, докато западната медицина изучава подправката като лечебно и болкоуспокояващо средство.
Рамблер