/ ThinkStock/Getty Images
Чесън и джинджифил, шафран и куркума, мащерка и канела: подправките не само овкусяват храната ни, но и са много полезни за нашето здраве. Ето седем подправки с лечебни свойства:

Чудото на име чесън


Добрият стар чесън. Мнозина го избягват заради специфичната миризма, но по този начин лишават организма си от благотворните вторични растителни вещества, на които се дължи характерният мирис. Консумацията на чесън понижава кръвното налягане и предпазва от тромбоза. А силното му антиоксидантно действие е много полезно за клетките.

а
iStock/Getty Images

Лечебните свойства на мащерката

Съдържащата се в мащерката розмаринова киселина понижава нивото на холестерола. Освен това мащерката е традиционно лечебно средство при простуда. В сиропа против кашлица например билката потиска спазмите и подпомага отхрачването.

Подправките, които ви гарантират отлична памет (ВИДЕО)

С какво е полезна канелата

Канелата ускорява обмяната на веществата. Но тя има и един недостатък: съдържа кумарин, който може да увреди черния дроб. За предпочитане е цейлонската канела, която съдържа по-малко кумарин от китайската канела. Твърди се освен това, че канелата понижава нивото на кръвната захар при болните от диабет тип 2. Но това не е научно доказано.

канела
iStock/Getty Images

Шафранът може много неща

Който може да си позволи тази скъпа подправка, ще стори нещо много полезно за здравето си: изследвания доказват, че шафранът се отразява много добре на човешката психика и дори помага при депресии. Твърди се, че е достатъчно само да помиришете тази подправка, за да се избавите от симптомите на предменструалния синдром. Освен това шафранът е силен афродизиак - опитите с мъжки плъхове го доказват.

Шафранът - червеното злато на подправките

Ето при какво помага анасонът

Макар същинският анасон и показаният на снимката звездовиден анасон да нямат ботаническа "роднинска връзка", и двата вида съдържат близко по състав етерично масло, на което се дължи и характерният за анасона мирис. Анасонът има антиспазматично действие при проблеми с храносмилането. И двата вида анасон помагат също при възпаления.

Най-интересните подправки и добавки по света

Благотворното въздействие на джинджифила

Не всички обичат джинджифил, но едва ли някой оспорва благотворното му въздействие при настинки. В китайската и в аюрведичната медицина джинджифилът се използва като противовъзпалително средство, например при ревматизъм и артроза. Освен това джинджифилът съдържа антиоксиданти и болкоуспокояващи етерични масла.

джинджифил
iStock/Getty Images

Куркума - няма друга като нея

Куркумата има поне пет благотворни качества: понижава нивото на холестерола, има антиоксидантно и противовъзпалително действие, намалява риска от ракови заболявания. А тъй като забавя обусловените от възрастта промени в човешкия мозък, куркумата предпазва и от Алцхаймер.

куркума
ThinkStock/Getty Images

И още:

Подправките заменят солта в яденето

Джинджифилът - панацея за много болести

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Пет подправки, които помагат при артрит

Мащерката - билка за 100 болки (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук