Чесънът, куркумата, джинджифилът, канелата и лютият червен пипер са богати на полезни вещества и минерали
Чесънът, куркумата, джинджифилът, канелата и лютият червен пипер са богати на полезни вещества и минерали / ThinkStock/Getty Images
Артритът е често срещано заболяване, от което страдат не само милиони възрастни, но и млади хора. Най-честите му форми са ревматоиден артрит и остеоартрит. Сред характерните симптоми са ставните болки и възпаления.
 
И докато за болестта няма лечение, съществуват редица средства за облекчаване на състоянието. Някои хранителни продукти, богати на полезни вещества, минерали и антиоксиданти, действат облекчаващо.

Вижте четири храни и напитки, които облекчават артрита
 
Сред тях са пет подправки, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британски специалисти. Съветът на експертите е въпросните подправки редовно да присъстват в менюто, заради способността им да облекчават артритни болки и възпаления.
 
Чесън

Специалистите препоръчват чесънът да се консумира суров, тъй като консервирането отслабва мощта му
Специалистите препоръчват чесънът да се консумира суров, тъй като консервирането отслабва мощта му ThinkStock/Getty Images

Чесънът съдържа диалил дисулфид - вещество с противовъзпалителни свойства, което ограничава ефектите от цитокините - протеини, които се увеличават при наличието на възпаление. Благодарение на него чесънът може да противодейства на болката, възпалението и увреждането на хрущяла при артрит. Специалистите препоръчват чесънът да се консумира суров, тъй като консервирането отслабва мощта му.
 
Куркума

Куркумата е най-ефикасна в комбинация с черен пипе
Куркумата е най-ефикасна в комбинация с черен пипе ThinkStock/Getty Images

Няколко изпитания с хора са установили противовъзпалителното действие на куркумата, което се изразява в намаляване на ставната болка и подуването.  Куркумата е най-ефикасна в комбинация с черен пипер, който помага на тялото да я усвоява по-добре.
 
Джинджифил

Препоръчително е джинжифилът да се консумира суров
Препоръчително е джинжифилът да се консумира суров ThinkStock/Getty Images

Джинджифилът съдържа два химикала - джинджерол и шогаол, които блокират възпалителните механизми в тялото. Подобно на чесъна, е препоръчително джинжифилът да се използва суров.
 
Канела

Канелата съдържа цинамалдехид и канелена киселина, които имат антиоксидантни свойства
Канелата съдържа цинамалдехид и канелена киселина, които имат антиоксидантни свойства ThinkStock/Getty Images

Ароматната подправка съдържа цинамалдехид и канелена киселина, които имат антиоксидантни свойства и противодействат на клетъчните увреждания, причинени от свободните радикали. В комбинация с други храни и подправки канелата може да осигури натрупващ се противовъзпалителен ефект през деня.
 
Лют червен пипер (кайен)

Лютите чушки съдържат капсаициноиди, които имат противовъзпалителни свойства
Лютите чушки съдържат капсаициноиди, които имат противовъзпалителни свойства ThinkStock/Getty Images

Лютите чушки и продуктите от тях съдържат съединения, известни като капсаициноиди, които имат противовъзпалителни свойства. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА