/ Gulliver/Getty Images
Кралица Елизабет Втора и другите високопоставени членове на британското кралско семейство благодариха на медицинските сестри по света за труда и усилията им в овладяване на пандемията от новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

Вчера вечерта членовете на кралското семейство публикуваха видеозаписи и разговаряха с медицински сестри от Австралия и Индия до Африка и страните от Карибския регион, за да отбележат професионалния им празник.

"Днес е много важен ден", каза кралицата, която е на 94 години, в телефонен разговор с проф. Катлийн МакКорт, президент на федерацията на медицинските сестри и акушерките в Общността на нациите. Тя подчерта, че медицинските сестри "очевидно изпълняват много важна роля напоследък".



Според коментатори за пръв път, откакто Елизабет Втора е на престола вече 68 години, се публикува аудиозапис от неин телефонен разговор.

От Бъкингамския дворец съобщиха, че членове на кралското семейство са разговаряли с медицински сестри и работещи в здравеопазването във Великобритания, Австралия, Индия, Малави, Сиера Леоне, Бахамските острови, Кипър и Танзания.

"Вие сте огромно вдъхновение за всички хора. Голяма благодарност от всички нас тук", каза Кейт, херцогинята на Кембридж в един от седемте телефонни разговора, които проведе заедно със Софи, графиня на Уесекс, съпруга на принц Едуард, който е най-малкият син на кралицата.

Престолонаследникът принц Чарлз, съпругата му Камила, кралската дъщеря принцеса Ана и принцеса Александра, братовчедка на Елизабет Втора също разговаряха с медицински сестри.