Консумацията на големи яйца е проява на жестокост към кокошките
Консумацията на големи яйца е проява на жестокост към кокошките / снимкa: www.sxc.hu

От големите яйца се получава голям омлет, но той не е задължително най-добрият, поне за кокошките, снасящи яйца с такива размери. Това твърди Том Веси, председател на Асоциация на производители на кокошки, птиче месо и яйца, цитиран от британския в. "Таймс"."Мъчително е за кокошките да снасят по-големи яйца", твърди Веси пред британското издание. Освен това кокошките, които снасят по-големи яйца, са изложени и на по-голям стрес, добавя той.

 

"Ако искате да бъдете по-хуманни към тези пернати, яжте яйца със среден размер", казва Веси. Той притежава 16 000 кокошки-носачки, които отглежда във ферма от 45 акра във Дингджестоу. Според Веси за самите хора е много по-полезно сутрин да изядат по две средни яйца, отколкото едно голямо. Във Великобритания по-големите яйца се изкупуват от супермаркетите средно за 1 лира и  това според Веси кара британските птицевъди да произвеждат по-големи яйца. Цената на яйце със среден размер е 77 пенса.

 

Твърденията на Веси за мъките и стреса, които изпитват кокошките, за да снасят по-големи яйца, обаче са оборени от Кристин Никол, изследователка в университета в Бристол на благополучието на животните. Според нея няма категорични научни доказателства, че кокошките се мъчат повече, когато снасят по-големи яйца.