Киргизстан ще плаща външния си дълг с пари от опиумен мак
Киргизстан ще плаща външния си дълг с пари от опиумен мак / netinfo

Депутатът в парламента на Киргизстан Азимбек Бекназаров предложи страната му да последва примера на Афганистан, да засее опиумен мак и така да изплати външния си дълг, съобщава агенция “24.kg”.

Бекназаров, който е член на опозиционното движение “За реформи”, по-рано беше главен прокурор на Киргизстан, пояснява БГНЕС. На пресконференция депутатът каза, че за разрешаването на проблема с външния дълг са нужни радикални мерки. Ако бъде разрешено отглеждането на мак за една-две години, “всички международни организации ще се уплашат и сами ще предложат да покрият дълга на страната”, смята Бекназаров.

Външният дълг на Киргизстан е около 2 милиарда долара. По-рано ръководството на страната разчиташе да намали дълга, присъединявайки се към програмата HIPC, която предвижда опрощаване на външния дълг на най-бедните страни в света. В края на февруари обаче правителството гласува против HIPC. Опонентите на програмата протестират срещу признаването на Киргизстан за “най-бедна страна”, както и срещу някои от условията на кредиторите, които те смятат за посегателство срещу суверенитета на страната.

В момента в Киргизстан търсят алтернативни начини за уреждане на външния дълг. Вчера правителството реши да поиска от МВФ и Световната банка да бъдат опростени 200 милиона долара, които страната дължи за консултантски услуги, получени от чужди специалисти. Някои депутати обаче предложиха изобщо да спре изплащането на дълга, а чиновниците, които навремето са дали съгласие за този или онзи кредит, да бъдат изпратени зад решетките.