/ Gulliver/Getty Images
Създателите на украинския учебник „Световна история“ за десети клас публикуваха в електронната версия обработената с фотошоп снимка „Обяд на небостъргач“, на която е „пришит“ и американският актьор Киану Рийвс.
 
Оригиналната снимка „Вечеря на небостъргач“ е направена от неизвестен фотограф през 1932 г. На нея са изобразени строителите, които обядват на един от елементите на многоетажна сграда.

В раздела на учебника „Съединените американски щати в периода между войните“ на 58 страница има илюстрация - обработената с фотошоп снимка „Обяд на небостъргач“, на която в дясната част на кадъра заедно с работниците седи и тъжният Киану Рийвс. В раздела не е посочено, че тази илюстрация не е оригинална, нито пък в текста има информация за американския актьор.



Главният редактор на издателство „Орион“ Ирина Красуцкая заяви пред РИА Новости, че ще може да коментира ситуацията, след като авторът на учебника Игор Щупак подготви коментара си. „Всяка снимка в учебника има свое специално значение. Нашият автор Игор Якович Шупак сега подготвя разширен коментар“, каза Красуцкая. РИА Новости не успяла да се добере до коментар от Щупак.



Кореспондент на руската агенция в Киев обиколил няколко книжарници, но не успял да открие печатна версия на учебника по история за 10 клас. Оказало се, че за да бъде закупен, преди това трябва да се направи заявка.

БГНЕС