Носителката на Оскар Кейт Бланшет каза пред Съвета за сигурност на ООН, че не е била подготвена за размерите и дълбочината на страданията, с които се е сблъскала в бежанските лагери на рохингите в Бангладеш.
 
Актрисата посети лагерите през март като посланик на добра воля към агенцията за бежанците на ООН, предаде Асошиейтед прес.

Има ли по-обаятелни обирджийки от Сандра, Кейт, Сара, Риана, Хелена и Минди? (СНИМКИ)
 
Бланшет разказа, че е чула покъртителни истории за мъчения, за изнасилване, за хора, които са видели как техните близки са избивани пред очите им, за деца, които са хвърлени в пламъци и са изгорели живи.
"Аз съм майка и съзрях моите деца в очите на всяко едно дете, което срещнах в бежанските лагери. Видях себе си във всеки родител. Как може една майка да преживее гледката на децата ѝ, хвърлени в огъня?", заяви Бланшет пред членовете на Съвета за сигурност. "Няма да забравя никога преживяното там", допълни тя.

Кейт Бланшет е в Топ 10 на най-високоплатените актриси в света (СНИМКИ)
 
Преди дни се навърши една година от кризата с рохингите, предизвикала бежанска вълна от Мианмар към Бангладеш. В бежански лагери в Бангладеш сега се намират 700 000 рохинги. Кризата започна, когато бунтовническа група на рохингите атакува военни и полицейски постове в щата Ракхайн в Мианма.
В отговор мианмарските военни предприеха контрамерки и бяха обвинени в тежки нарушения на човешките права, изнасилвания, убийства, мъчения и опожаряване на домовете и селата на рохингите.

Няма да познаете Кейт Бланшет в ролята на богинята Хела (СНИМКИ)
 
Пред членовете на Съвета за сигурност, събрали се, за да отбележат годишнината от тези събития, актрисата припомни, че е имало още няколко подобни кризи, които са принудили рохингите да бягат в Бангладеш.
Тя се е срещнала в бежански лагер с 90-годишна жена, която е била сред бежанците в кризата през 1978 г. и после в кризата през 1992 г. Тогава в Бангладеш избягаха 200 000 и 250 000 рохинги.

Холивудски звезди заснеха клип за съдбата на бежанците (ВИДЕО)
 
Бланшет призова за подкрепа за бежанците и за бангладешките градове, които са ги приели. Актрисата прикани Съвета за сигурност да помогне за връщане на рохингите в Мианмар.
 
Рохингите дълго време са били третирани като аутсайдери в Мианмар, в която преобладават будистите, въпреки че техните семейства живеят там от поколения.

Светът се сблъсква с последиците от пропитите с омраза политики
 
На почти всички рохинги се отказва гражданство от 1982 г., което де факто ги превръща в апатриди (хора без гражданство). На тях им се отказват основни права и свобода на движение.
 
"По въпроса с рохингите се провалихме в миналото, но моля ви, нека не се проваляме отново", каза Бланшет пред Съвета за сигурност на ООН.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА