/ Getty Images
Картина на Марк Шагал - една от 15-те откраднати от нацистите творби, върнати от Франция на наследниците на ограбените семейства, беше продадена за 7,4 милиона долара на търг на аукционна къща "Филипс" в Ню Йорк, предаде Франс прес.

Предварителната оценка на творбата беше между 6 милиона и 8 милиона долара.

Продажбата беше осъществена в сезона на есенните търгове, по време на който водещите компании в бранша продават стотици произведения на изкуството за милиарди долари в рамките на няколко дни в Манхатън.
       
Във вторник вечерта тръжна къща "Филипс" продаде 46 творби за близо 139 милиона долара. Най-скъпата - монументалната картина на Сай Туомбли "Неозаглавена" (2005 г.), принадлежала навремето на френския бизнесмен Франсоа Пино, смени собственика си срещу сумата от 41,6 милиона. долара.

Картината "Бащата" на Марк Шагал, рисувана с маслени бои през 1911 г., е купена през 1928 г. от полския цигулар от еврейски произход Давид Цендер, който губи имуществото си, когато е принуден да се премести в гетото в Лодз. Музикантът е депортиран в концентрационния лагер Аушвиц, където съпругата и дъщеря му са убити. Цендер оцелява и през 1958 г. се мести във Франция, където умира през 1966 г., без да си върне картината.

Междувременно творбата се появява отново на изложби. Самият самият Марк Шагал я откупува, вероятно между 1947 и 1953 г., без да е запознат с историята й, според "Филипс" и френското министерство на културата.

След смъртта на родения в Русия художник във Франция през 1985 г., картината "Бащата" влиза в националните колекции през 1988 г., след което е предадена на Центъра "Помпиду" и е депозирана в Музея на изкуството и историята на юдаизма в Париж.

По-рано през годината Франция прие закон за връщането на 15 произведения на изкуството, принадлежали на еврейски семейства, ограбени от нацистите. 

Наследниците на Давид Цендер решават да продадат картината. Това е често срещан сценарий, когато произведението е върнато след дълго време и не може да бъде разделено, тъй като има много наследници, обяснява вицепрезидентът на тръжна къща "Филипс" Джеремая Евартс.
Картината - цветен и експресивен портрет на баща му, е нарисувана от Шагал в годината на пристигането му в Париж. Творбите му от този период са "рядкост", тъй като много от тях са унищожени, когато художникът напуска френската столица, за да се върне в Русия през 1914 г., добавя Евартс.

От "Филипс" не разкриват името на купувача - обичайна практика за тръжните къщи.
 
БТА