„Капитан Америка“ с Крис Еванс и Скарлет Йохансон е № 1 в САЩ и Канада
„Капитан Америка“ с Крис Еванс и Скарлет Йохансон е № 1 в САЩ и Канада / Форум Филм България

Завръщането на първия отмъстител" (Captain America: The Winter Soldier) оглави северноамериканския боксофис за втора поредна седмица, след като спечели 41,4 млн. долара през уикенда и общо 159 милиона за две седмици прожекции в САЩ и Канада. Сюжетът на лентата на Marvel проследява живота на Стив Роджърс, известен още като Капитан Америка, който се опитва да се приспособи към съвременния свят. След атаката срещу негов колега в ЩИТ той се обединява с Черната вдовица, за да спаси света от нова заплаха - агент на СССР с кодовото име Зимния войник (Winter Soldier). Епичната лента е с участието на Крис Еванс, Скарлет Йохансон, Самюел Л. Джаксън, Робърт Редфорд, Себастиан Стан, Антъни Маки, Коби Смълдърс, Емили ВанКамп, Хейли Атуел.

На второ място дебютира анимацията „Рио 2" (Rio 2) с 39 млн. долара приходи от първия си уикенд на екран в Северна Америка. В новия филм Блу и Джуъл отиват в джунглата на Амазонка, където се установяват с трите си деца. Блу отново кръстосва клюн с отмъстителния и подъл Найджъл и се изправя срещу най-страховития си противник на всички времена - своя тъст. „Рио 2" е със звездните гласове на Джеси Айзенбърг, Ан Хатауей, Джейми Фокс, Анди Гарсия, Криситн Ченуът, Лесли Ман, Бруно Марс, Трейси Морган.

На трето място дебютира „Огледалото" (Oculus) с 12 млн. долара приходи от първия си уикенд на екран в САЩ и Канада. В центъра на историята на хоръра е антично огледало, което според главната героиня Кайли е обладано от свръхестествени сили. Хорър лентата е с участието на Кейти Сакоф, Карен Джилиан, Брентън Туейтс, Кейти Сейгъл.

На четвърто място тази седмица се нарежда още един дебютант - „Ден на подбора" (Draft Day), с 9,8 млн. долара приходи от уикенда. Спортната драма разказва историята на мениджъра на футболен отбор, който трябва да избере нов играч за една от най-важните позиции в отбора си. В хода на работата си той е принуден да вземе решение, което размива границата между професионалния и личния му живот. „Ден на подбора" е с участието на Кевин Костнър, Дженифър Гарнър, Тери Круз, Уейд Уилямс.

СНИМКИ: Капитан Америка: Завръщането на първия отмъстител в Холивуд

В средата на северноамериканския боксофис намираме „Дивергенти" (Divergent) със 7,5 млн. долара приходи от уикенда и общо 124,9 милиона за четири седмици на екран. Екшън приключението по поредицата бестселъри на Вероника Рот разказва историята на свят, в който хората са разделени на различни фракции въз основа на човешките добродетели. В този свят обаче съществуват и Дивергенти, които са различни и никога не могат да станат част от определена група. Лентата е с участието на Шейлийн Удли, Тио Джеймс, Кейт Уинслет, Маги Кю, Ашли Джъд, Зоуи Кравиц.

СНИМКИ: Дивергенти в Лос Анджелис

На шесто място остана противоречивият „Ной" (Noah) на режисьора Дарън Аронофски със 7,4 млн. долара приходи от уикенда и общо 84,9 милиона за три седмици прожекции в САЩ и Канада. "Ной" е по библейската легенда за Ноевия ковчег. Главната роля се изпълнява от носителя на Оскар Ръсел Кроу. Във филма участват още Дженифър Конъли, Ема Уотсън и Антъни Хопкинс.

Миналата година представители на различни религиозни общности, на които беше показан филмът, реагираха доста нееднозначно. Лентата бе критикувана заради сцени с пияния Ной и заради свободното боравене с библейския текст. "Ной" предизвика негативната реакция и на някои ислямски държави. В страни като Катар, Бахрейн и ОАЕ филмът дори беше забранен, тъй като "противоречи на учението на исляма".

Седми остана „Бог не е мъртъв" (God's Not Dead), който спечели 5,5 млн. долара през уикенда и общо 40,7 милиона за четири седмици на екран. Поучителната християнска история за вярата, себеоткриването и опитите на един млад мъж да защити религиозните си виждания е с участието на Уили Робъртсън, Дейвид А. Р. Уайт, Шейн Харпър, Кевин Сорбо, Кори Робъртсън и Марко Кан.

На осмо място е „Гранд Хотел Будапеща" (The Grand Budapest Hotel) с 4 млн. долара приходи от уикенда и 39,5 милиона за шест седмици на екран. Лентата разказва за приключенията на легендарен портиер в известен европейски хотел и е участието на Ралф Файнс, Ейдриън Броуди, Ф. Мъри Ейбрахам, Харви Кайтел, Джуд Лоу, Бил Мъри, Едуард Нортън, Тилда Суинтън.

Девети е анимационният „Мъпетите 2" (Muppets Most Wanted), който през уикенда е спечелил 2,2 млн. долара и общо 45,7 милиона за четири седмици на екран в САЩ и Канада. Мъпетите говорят със звездните гласове на Рики Джървейс, Тина Фей, Тай Бърел.

На десето място е друга анимация - „Мистър Пибоди и Шърман" (Mr. Peabody & Sherman), която спечели 1,8 млн. долара през уикенда и общо 105,2 милиона за шест седмици прожекции в САЩ и Канада. Комедията, изпълнена с научна фантастика, пътуване във времето, странни герои и забавен диалог, е със звездните гласове на Тай Бърел, Макс Чарлз, Лори Фрейзър, Ариел Уинтър, Лесли Ман.