Овесените ядки се считат за едни от най-добрите варианти за закуска. Ползите се дължат на високото съдържание на витамини и минерали. Но освен положителни аспекти на ежедневната употреба на овесената каша тя има и недостатъци, на които трябва да обърнете внимание.

Плюсове на овесените ядки

Овесените ядки помагат за нормализиране на теглото поради съдържанието на сложни въглехидрати. Те се обработват от тялото по-дълго, което от своя страна ви позволява да не чувствате глад за дълго време.
 
Високото съдържание на желязо, цинк и витамин В в овесените ядки поддържа кожата здрава и млада и помага за поддържането на косата и ноктите в перфектно състояние.

Витамините и минералите, на които е богата овесена каша, имат положителен ефект върху нервната и репродуктивната система на тялото, спомагат за нормалното съсирване на кръвта и укрепват имунната система.

Овесените ядки също помагат за  намаляване нивата на холестерола и да поддържането на кръвното си налягане в нормалните граници.

Минуси на овесените ядки

Овесът съдържа фитинова киселина, която пречи на усвояването на калция и дори може да провокира извличането му от костите. Следователно честата консумация на овесена каша може да доведе до остеопороза. Диетолозите отбелязват, че закуските с овесени ядки трябва да се приготвят не повече от два пъти седмично.

Овесените ядки могат да нарушат процеса на храносмилане и да попречат на усвояването на хранителните вещества поради съдържанието на глутен.
Само пълнозърнестите овесени ядки носят ползи за тялото. Готовите овесени ядки, които просто се заливат с мляко, са не само нездравословни, но и опасни, ако се използват често. Те са с много високо съдържание на нишесте, което по време на храносмилането се превръща в захар, а след това се превръща в глюкоза, което от своя страна провокира отделянето на големи количества инсулин. Честите закуски с овесена каша могат да доведат до диабет.
Рамблер