Измислиха и болест от липсата на мобилния телефон
Измислиха и болест от липсата на мобилния телефон / netinfo

Номофобията, или липсата на мобилния телефон, е поразила 37 % от италианските младежи на възраст 13-18 години, съобщи вестник „Месаджеро“. Името „номофобия“ произлиза от "no mobile", или липса на мобилния телефон, която често предизвиква истинска паника у притежателя му.

Страхът, раждащ се заради забравения или изгубения мобилен телефон, е в резултат на новата форма на зависимост от него, твърди пред вестника Масимо Ди Джананатонио, преподавател по психиатрия в римския университет „Сапиенца“.

Според него тази зависимост е почти толкова сериозна и силна, колкото зависимостта от наркотиците и алкохола. Технологиите, поставени в услуга на хората, стимулират импулсивността им, но тя може да се трансформира и в истинска паника, твърдят учените.

Най-засегнати са младите хора, които са превърнали мобилните си телефони в дрога, от която зависят напълно. Според изследване на Demoskopea, цитирано от ProntoSofia, 37 на сто от италианските младежи са зависими от мобилните си телефони, 49 % са под зависимостта на видеоигрите, а 44 на сто - от компютрите.

„Най-младите са обзети от страха да не останат сами и имат непрекъснато нужда да общуват с други хора, дори и по виртуален начин. Затова и не се отделят никога от мобилните си телефони, които държат под око непрекъснато“, казва Ди Джананатонио.

Според друг италиански психиатър - Анна Оливиеро Ферарис, отговорността за това заболяване у младите се дължи най-вече на родителите, които снабдяват децата си с мобилни телефони, за да поддържат непрекъснати контакти с тях.