Италианският парламент срещна проблеми с езика
Италианският парламент срещна проблеми с езика / netinfo

Италианските парламентаристи се запънаха пред предложението да бъде записано в Конституцията, че италианският е официалният език в страната.

Куриозното в случая е, че срещу проекта се обединиха иначе върли политически врагове - Комунистическата партия и Северната лига. Комунистите се опасяват, че вмъкването на подобна дефиниция в Конституцията може да се превърне в спънка за имигрантите. „Ако италианският стане официален език, то е възможно в бъдеще да се поиска от имигрантите да го владеят отлично, за да получат италианско гражданство“, смята депутатът комунист Франко Русо. В момента за получаването на италианско гражданство е необходимо само познаването на италиански.

Северната Лига пък има съвсем други аргументи против предложението. Открай време яростна противничка на центризма и закрилничка на северните диалекти, Лигата призова за защита на местните идиоми. „Италианския го говорят всички, законите се пишат на италиански, тогава каква е нуждата да го защитаваме?“, пита депутатът от Лигата Роберто Кота.

Още през 1969 италианският писател и драматург Пиер Паоло Пазолини определя италианския език като „един много разпространен език, втория най-говорен език в Италия след диалекта“. Едва ли Пазолини е предполагал обаче, че ще се стигне до сегашните дискусии. /БГНЕС/