Италианците най-много се обиждат от мафиот
Италианците най-много се обиждат от мафиот / снимка: БГНЕС

В Италия е по-обидно да те нарекат "мафиот", отколкото да направят намек за сексуалната ти ориентация, показва проучване. Популярното ежемесечно италианско списание "Фокус" е провело допитване сред своите читатели и е установило, кои са най-обидните думи за италианците. Резултатите от изследването са били публикувани на сайта на изданието.

Най-тежките обиди за жителите на Апенините са "мафиот" и "непълноценен". Тези думи обиждат много повече италианците, отколкото думите "нацист" или "терорист". Също така изследването е установило, че "негър" или "фашист" засягат много повече италианците, отколкото "клошар" или "комунист". В проучването са взели участие около 3000 читатели на различна възраст, с различно образование и произход.

На участниците в анкетата е било предложено да поставят на всяка от предложените 152 думи бал от нула до три, където "нулата" е "въобще не е обидна или груба дума", докато "три" - "много груба обидна дума". Целта на изследването е била да установи, по какъв начин езикът отразява социалните промени и различните социални табута. Ако по-рано думата "непълноценен/инвалид" се е употребявала за обозначаването на определена категория граждани с ограничени физически възможности, то днес този израз е преминал в групата на тежките обиди.

По своя негативен смисъл "непълноценен" е сравним само с "мафиот", "крадец" и "подлец". По-малко обидни се смятат изрази като "нацист", "терорист", както и някои термини свързани с хомосексуалната природа на мъжа, информира БГНЕС. Сред тях попада думата "педераст". Като цяло най-необидните са думите, свързани с класовата принадлежност, например "пролетарий" или "клошар", както и термини с религиозно значение, като "талибан" и "светотатец".