/ Thinkstock/Getty Images
Маската и брадите не се разбират съвсем добре, но испанците се противопоставят на идеята да си обръснат брадата. Дали това е от мързел? Отговорът на мнозинството е „не“. Обяснението е, че са убедени, че изглеждат по-добре с нея. 48% от испанците я смятат за „мъжки грим“, съобщава списание „Мen’s health“.

Тези данни, извлечени от проучването за козметични и лични грижи за здравето на мъжете през 2020 сред повече от 8 270 испанци, стигат до заключението, че брадата няма да е мимолетна мода. Проведено между 2 март и 25 април 2020 г., най-голямото проучване за естетическите навици на мъжете в Испания показва, че 55% от испанците продължават да носят бради и да се грижат за това с все повече грижи всеки ден.

В 28% от отговорите, почистващият гел се превръща в идеалния съюзник на брадите, продукт, който не само дава възможност за противоречие на слуховете, че брадите не са хигиенични, но и оставя лицевото оксмяване на мъжете в перфектен вид. Продуктовият подиум се допълва от овлажнител (19%) и масло за брада (17%).

Що се отнася до видовете брада, по-голямата част от испанците избират тридневната брада с 22%, три точки повече от късата брада и с много забележителна разлика в дългата и пълна брада, която остава на оскъдните 3%.

И именно митичната дълга брада на съвременните мъже е отживялост и въпреки че испанците носят бради в продължение на много години, те я подстригват всеки ден. 22% от мъжете в Испания носят брада от 2 до 5 години, докато 19% вече я имат между 5 и 10 години.

Но защо испанците предпочитат брадите? Вече казахме, че това пречи на маската и сега би било подходящ момент да се обръснат напълно, но 48% от испанците казват, че държат брада, защото тя им подхожда, тъй като я смятат за "мъжки грим". Тази опция получава ясна разлика в „защото съм мързелив“ и „защото съм плешив, така че имам малко коса“, другите две страхотни оправдания за горд брадат мъж.
БГНЕС