/ iStock/Getty Images
Иран обяви, че е изстрелял ракета-носител с три устройства в Космоса, но не бе съобщено дали някое от тях е достигнало околоземна орбита, съобщи Асошиейтед прес.

Държавната телевизия, както и някои полуофициални информационни агенции в Иран, не уточниха кога е била изстреляна ракетата-носител, нито какви устройства е носила.

Говорителят на иранското министрество на отбраната Ахмад Хосейни каза, че ракетата е "Симорг", известна още като "Финикс". Той посочи, че трите устройства са изведени на височина 470 километра.

Той бе цитиран да казва, че "космическият център и носителят на спътници са се справили подобаващо". Хосейни каза, че това е "първоначално" изстрелване, което означава, че се очакват още.

Властите обаче запазиха мълчание по въпроса дали обектите са в орбита. Гражданската космическа програма на Иран претърпя поредица от неуспехи през последните години, сред които фатални пожари и експлозия на ракета при изстрелване.

Иранските държавни медии неотдавна огласиха списък на планирани изстрелвания на спътници в рамките на гражданската космическа програма на Ислямската република. Паравоенната Революционна гвардия на Иран има собствена паралелна космическа програма, в чиито рамки миналата година успешно бе изведен спътник в орбита.

Сателитни снимки, с които Асошиейтед прес се запознал, сочели по-рано този месец готовност за изстрелване на спътници. Снимките показват подготовка на космодрум в пустинен район на около 240 километра югоизточно от Техеран.

През последното десетилетие Иран изпрати няколко спътника в орбита, а през 2013 г. изпрати маймуна в космоса. Правителството насочи вниманието си към космическата програма от началото на мандата на президента Ебрахим Раиси. Върховният съвет по космоса на Иран заседава за пръв път от 11 години.
БТА