Безводие
Безводие / iStock/Getty Images
Еколози установиха, че разпространението на американския храст мескит от вида Prosopis juliflora в Етиопия значително е намалило достъпа до прясна вода на местното население, домашните животни и растения, както и на представителите на дивата фауна и флора, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира прессъобщение на Международния център по агрикултури и бионауки, позоваващо се на статия в сп."Сайънтифик рипортс".

"От появата си през 80-те години в региона Афар, тези растения вече са обхванали 1,2 милиона хектара земи в Етиопия и други страни в Африка. Ако не спрем последващото им разпространение и не намалим плътността им във вече поразените райони на континента, Prosopis juliflora ще се превърна в една от най-големите заплахи за живота на хората", казва Урс Шафнер, еколог от Международния център със седалище в Швейцария.

Шафнер и колегите му са изследвали последиците от разпространението на американския вечнозелен храст в Етиопия. Растението, което е разпространено на територията на Мексико и южните райони на САЩ, е пренесено в Етиопия и други райони на Африка като декоративно растение преди около четиридесет години. То обаче се превръща в основна заплаха за местната флора и фауна и етиопските животновъди започват да го наричат "дяволско дърво".

Храстът няма естествени врагове в Африка и се разпространява много бързо в Африка, като бързо измества повечето други растения и треви в регионите на Етиопия, където се отглежда. Това води до деградация на почвата и лишава от прехрана дивите и домашните животни, защото листата му съдържат невротоксини.

Разпространението му засилва епидемията от малария в страната, защото това растение може постоянно даснабдява комарите със захари, от които обичайно са лишени в сухия сезон, тъй като листата на всички местни растения окапват в този период, но не и на американския храст.

"Установихме, че всеки храст Prosopis juliflora използва до 36 литра вода на ден в зависимост от диаметъра на ствола и условията в местността. Още повече вода им е нужна в сухите периоди, когато всички растения губят листата си. По всичко личи обаче, че тези храсти успяват да се сдобият с вода благодарение на свръхдългите си корени, които проникват до 50 метра навътре в почвата", казва екологът от университета на Адис Абеба Хайлу Шифероу.

По изчисления на учените американските растения поглъщат над три милиона кубически метра вода годишно, което се отразява крайно отрицателно и на природата, и на икономиката на Етиопия.

Това количество вода според еколозите би било достатъчно да се отглеждат памук или захарна тръстика на площ от 460 хиляди хектара, от чиято продажба фермерите биха получили 330-450 милиона долара.

Заради вредите от храста властите в РЮА, където също е разпространен, вече вземат мерки за ограничаването на разпространението му.
БТА