Интернет ощетява задълбоченото мислене
Интернет ощетява задълбоченото мислене / www.sxc.hu

Постоянното използване на интернет променя главния мозък на човек, който губи способността за системно и задълбочено мислене, пише британският в. "Гардиън".

Изданието се позовава на последните заключения на група психолози. "Навикът за бързо и постоянно влизане в сайтовете или интернет сърфирането води дотам, че интелектуалната дейност става по-повърхностна", отбелязва Никълъс Кар, един от водещите американски специалисти в областта на кибер информацията. Той се прочу преди две години със статията си "Прави ли ни Google глупави?"

Най-новите изследвания на неврохирурзите показват, че при сърфирането бързо се развиват две области от главния мозък - частта, която отговаря за краткосрочната памет, и центърът за приемането на бързи решения. Но по-дълбоките зони на мозъка, където се извършва подробен анализ на фундаменталните проблеми, засягащи всички сфери на човешката дейност, не получават необходимите импулси и се намалява интензитета на работата им.

В крайна сметка, сърфиращите в интернет стават по импулсивни и губят способността за задълбочена и небърза, неприпряна интелектуална дейност, допълва БГНЕС.

"Гардиън" твърди, че големите компании се отнасят много сериозно към проблема за връзката интернет-творчески способности.

Според вестника авиокомпанията "Боинг" е създала специална експертна група, която работи с млади инженери, за да поддържат интелектуална форма чрез балансирано сърфиране и четене на научна литература извън мрежата.