Земетресенията са ужасяващи природни явления. Разклащането на земната повърхност, породено от разместването на част от земната кора и внезапното освобождаване на голямо количество енергия, предизвиква страх в повечето хора. Въпреки това има интересни факти, свързани със земетресенията. Вижте ги в канала "Top Of The Tops" във vbox7:

Държавата с най-много земетресения

Това е Япония. Хиляди земетресения се случват там годишно, но голяма част от тях са слаби.

Най-мощното земетресение

Най-мощното земетресение, регистрирано някога, е станало на 22 май 1960 г. в Чили Магнитудът е бил 9,5.

Най-силните земетресения в света

Най-смъртоносното земетресение

Най-смъртоносното земетресение в историята е от 23 януари 1556 година в Шанси, Китай. То е отнело живота на около 830 000 души.

земетресение
iStock/Getty Images

Най-високото цунами

Най-високото цунами, предизвикано от земетресение, е регистрирано в Япония през 1771 г. Трусът на остров Ишигаки е предизвикал 85-метрово цунами.

Дълбочина на земетресенията

По-голямата част от земетресенията са на дълбочина до 70 км, а по-малката – до 200 км. Има и регистрирани земетресения, епицентърът на които е много по-дълбок. Такъв е случаят със земетресението в Колумбия от 1970г. и магнитуд 7.1 по скалата Рихтер. Епицентърът му е бил на дълбочина 650 км.

земетресение
iStock/Getty Images

Ефектът на земетресенията, за който не подозираме

Земетресението в Япония от 11 март 2011г. е предизвикало изместване на земната ос със 17°. Това е съкратило денонощието с 1.6 микросекунди.

земетресение
iStock/Getty Images