Звезда, експлодирала в галактика на разстояние 21 милиона светлинни години от Земята, е червен свръхгигант, съобщи ДПА, позовавайки се на британски астрофизик.

Експлозията е открита преди около 10 дни и развълнува астрономите, защото свръхновата се появява веднъж на десетилетие.
Червените свръхгиганти са много големи звезди, наближаващи късните етапи от своя живот.

Свръхновата, наречена SN 2023ixf, се появи в галактиката Въртележка (М101) и беше видяна за първи път от японски астроном любител на 19 май.
Джоан Пледжър, астрофизик от Университета на Централен Ланкашир, идентифицира звездата като червен свръхгигант, след като анлизира данните, събирани от едно десетилетие за галактиката Въртележка.

"Когато идентифицираме червен свръхгигант, знаем, че звездата е в по-късните етапи от своето съществуване, но, разбира се, не знаем кога ще се превърне в свръхнова - може да е следващата година или може да е след милион години".

Пледжър каза, че това е най-близката свръхнова, която човечеството е виждало от повече от десетилетие, което прави събитието "много вълнуващо".

Оригиналната звезда e била около осем до 12 пъти по-голяма от масата на Слънцето и на възраст между 30 до 50 милиона години.
Експлозията е от свръхнова тип II, която възниква, когато масивна звезда изчерпи горивото си и се раздуе в червен свръхгигант.

Червените свръхгиганти продължават да съществуват няколко милиона години чрез изгаряне на различни елементи като водород или хелий.
Данните от космическия телескоп Хъбъл показват, че голяма част от областта около ядрото на звездата е богата на водород, което според Пледжър е това, което се вижда при експлозията. Тя добави, че звездата все още се вижда в нощното небе и може да се наблюдава със сравнително малък телескоп. Светлината ще избледнее за около две години. След това ще остане малък, но много плътен обект, като неутронна звезда, при която материал около чаена лъжичка тежи 10 милиона тона. 
 
Христина Терзиева/БТА