Грандиозни чествания за 400-годишнината на Голямата ябълка
Грандиозни чествания за 400-годишнината на Голямата ябълка / снимки: БГНЕС

Най-красивият път към Манхатън е все още този, по който е минал Хенри Хъдсън, когато се отправил към острова преди 400 години. Пристигането през 17-и век на английския капитан с холандския тримачтов кораб "Халве мен" (Полумесец) ще бъде чествано по-късно тази година по грандиозен начин в Голямата ябълка с партита, паради, концерти и изложби. Дори обикновените посетители на Ню Йорк ще имат възможност да преоткрият града, и то не само през очите на холандците. Тъй като Ню Йорк е толкова мултикултурален и мултиетнически, другите националности също ще имат повод да празнуват.
       
Историкът Сет Камил, основател и директор на пешеходните обиколки "Големият лук", твърди че ДНК-то на Ню Йорк е холандско, благодарение на Хъдсън и неговият спонсор от Амстердам, холандската Източноиндийска компания. Въпреки това и други нации, включително германците, са представени в по-ранната история на града.

Туристическата агенция на Камил предлага специална обиколка за 400-годишнината - тя ще започва южно от булевард Бродуей, който преди е криволичел през гъста гора. Холандците са наричали пътеката "де брееде".
       
За обиколката, която проследява холандското влияние върху Манхатън, Камил препоръчва ферибота, който е безплатен и прекарва пътници на всеки половин час между южния нос на Манхатън и остров Стейтън. Краткото пътуване предлага най-добрата  гледка към небостъргачите в южната част на Манхатън. Фотоапаратите започват веднага да щракат, щом фериботът се отдалечи достатъчно от джунглата от небостъргачи, за да се хване гледката в обектива.
      
Някои нюйоркчани обаче не обичат да се любуват на пейзажа, където преди се извисяваха кулите близнаци на Световния търговски център. Пътниците на ферибота на 11 септември 2001 видяха със собствените си очи как самолетите се врязаха в кулите. Терористите, които нападнаха в този ден, не успяха да унищожат начина на живот на този град, чиито символи са откритостта и толерантността.
    
Тези качества със сигурност са свързани с холандското ДНК на града. Холандците  през 17-и век са били най-разнообразното от културна гледна точка и най-либерално общество в света, твърди Ръсел Шорто, автор на книгата "Ню Йорк - остров в центъра на света". Те са пренесли тези свои качества в новата колония. Книгата е добро четиво, ако пътувате за Ню Йорк.
       
Много са холандските следи в историята на града. Децата в училище се обучават, че кварталът Бронкс носи името на холандския капитан Йонас Бронк, който е първият европеец, заселил се там през 1639 година. Бруклин някога носел холандското име Бройкелен.
       
Четиристотин години, след като Хъдсън пристига на 11 септември 1609 година на остров Манахата, както са го наричали местните индианци ленапе, всичко там е холандско. Музеят на изкуствата "Метрополитън" показва колекция от холандски майстори, а Музеят на град Ню Йорк ще покаже експозиция, посветена на Хъдсън.  
   
Кулминацията на тържествата в чест на 400-годишнината на  Ню Йорк е седмица между 8 и 13 септември, когато е планирано голямо тържество на пристанището.

Няколко организатори предвиждат събития под надслов "Холандия по река Хъдсън". Ще се организират екскурзии с каяк и платноходки чак до Олбани, столицата на щата Ню Йорк. През 1624 година холандците строят там форт, за да гарантират търговията си с кожи с индианците и да отблъснат конкуренцията на другите колонизатори.

Джордж Фертита, директор на официалната туристическа агенция на града "Ен Уай Си и компания", казва, че по време на празненствата за годишнината Ню Йорк ще чества своята разнолика култура, толерантност, либералния си дух и оптимизъм. Фертита смята, че германците също би трябвало радостно да празнуват заедно с нюйоркчаните, като си припомня Петер Минуит, един от основателите на града, в чиято чест е издигнат паметник в парка "Батери" .
       
Роден през 1584 в град Везел на река Рейн, Минуит говори немски от дете. Той пътува с един от първите заселнически кораби до Манхатън, а накрая става и негов губернатор. Като такъв подписва легендарния договор, с който индианците ленапе получават 60 гулдена, за да предоставят на холандците правата върху целия Манхатън.

Колкото щедри и либерални да са били основателите на Ню Йорк, те са си били истински капиталисти. Списанието "Таймаут" подчертава в своя юбилеен брой любовта на нюйоркчани към добрата сделка и преклонението им пред олтара на парите. Не е учудващо, че нюйоркската фондова борса съществува на Уолстрийт в долната част на Манхатън от 1611 година и е най-старата борса на ценни книжа в света.
       
Посещение на квартала "Ист вилидж" е последната спирка в обиколката на холандските паметници в Ню Йорк. В градината на църквата "Св. Марк" в квартала Бауъри, известен като сборище на бездомници и престъпници, гробна плоча и паметник ни напомнят за най-известния жител на холандско-американската колония: Петер Щуйвесант, последният холандски директор-генерал на колонията.
       
Някога той е имал най-голямата ферма на острова, а през 1644 година, когато Манхатън е бил отстъпен на британците, той отвоюва в полза на холандците и другите заселници на колонията няколко имота и територии. Холандското наследство по поречието на река Хъдсън може малко и да е позанемарено, но си е там и корените му са дълбоки. (БТА)