Мюзикълът "Скъпи Еван Хенсън"
е големият победител на
наградите Тони
Мюзикълът "Скъпи Еван Хенсън" е големият победител на наградите Тони / Guliver/Getty Images
Спектакълът "Скъпи Еван Хенсън", който е вдъхновен от тревогите на аутсайдер гимназист, спечели наградата за най-добър мюзикъл по време на церемонията по връчване на театралните награди Тони, предаде Ройтерс.

Той получи общо 6 награди. Сред тях бяха за най-добър актьор в главна роля в мюзикъл на 23-годишния Бен Плат, най-добро изпълнение на актриса в поддържаща роля в мюзикъл на Рейчъл Бей Джоунс, а също и за най-добро либрето, оригинална музика и оркестрация.

На червения килим на наградите Тони Кандис Суанпул събра погледите с прозрачна рокля (СНИМКИ)

Както се очакваше, Бет Мидлър спечели приза за най-добра актриса в мюзикъл с участието си в "Здравей, Доли!" (Hello, Dolly!). Мюзикълът получи общо 4 награди.

Бет Мидлър
Бет Мидлър Guliver/Getty Images

"Осло" спечели отличието за най-добра театрална пиеса на сезона. Постановката на драматурга Джей Ти Роджърс разказва за срещите през 1993 г. между израелци и палестинци, довели до историческите споразумения от Осло и ръкостискането между израелския премиер Ицхак Рабин и ръководителя на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат. Тя беше номинирана за общо седем награди Тони.

Приза за най-добро изпълнение на актьор в главна роля в театрална пиеса бе връчен на Кевин Клайн, а за най-добро изпълнение на актриса в главна роля в театрална пиеса - на Лори Меткалф за представянето ѝ в "Къщата на куклите 2".

Наградите Тони са учредени през 1947 г. Те носят името на театралната актриса Антоанет Пери, наричана Тони, и се присъждат за най-добрите продукции на Бродуей. Носителите на отличията се определят с гласуване от жури, в което влизат представители на театрални гилдии, режисьори и театрални критици.

Тазгодишните театрални Оскари бяха раздадени на церемония в Ню Йорк. Водещ на шоуто бе актьорът Кевин Спейси.
БТА