Година и осем месеца затвор за Долче и Габана
Година и осем месеца затвор за Долче и Габана / Gulliver/Getty Images

Италианските стилисти Доменико Долче и Стефано Габана бяха осъдени на затвор от една година и осем месеца от съд в Милано заради данъчна измама за един милиард евро, съобщиха италианските медии.

Прокуратурата поиска в края на май две години и шест месеца затвор.

Адвокатите на защитата обявиха намерението си да обжалват присъдата, което ще отложи изпълнението й. Стилистите, сред чиито известни клиенти са Бионсе и Мадона, отхвърлят повдигнатите им обвинения, пише БГНЕС.

Двете звезди на миланската мода са обвинени заедно с още петима души, че са създали няколко компании паравани, сред които и Гадо, акроним от фамилиите им, в Люксембург през 2004 и 2005 г., отстъпвайки им контрола на поне две марки, за да избягат от италианските данъчни власти. В действителност обаче тези компании били управлявани от Апенините.

Преди осъдителната присъда прокурор Лаура Педио заяви, че става дума за изкусна данъчна измама, установена чрез солидни като скала доказателства. Тя посочи, че "стилистите са участвали активно в нея, като подписвали договорите за цесия на марките". Според нея Гадо била нещо като мъглявина с газов състав.

Друг прокурор по делото Гаетано Рута заяви, че "Гадо е била изкуствена конструкция, чиято цел била да постигне данъчна полза и тя в крайна сметка била постигната".

Модната къща, създадена от Долче и Габана през 1985 година има над 3000 служители, 250 магазина в 40 страни по света и регистрира оборот от около един милиард евро за фискалната 2011-2012 г.