/ iStock/Getty Images
Точно както в продължение на милиони години, през последните няколко месеца хиляди морски костенурки бавно се придвижваха от океана към плажовете на САЩ, за да снесат яйцата си. Тази година във Флорида и на други места бе регистриран рекорден брой случаи на гнездене, въпреки нарастващата загриженост за заплахите от изменението на климата, съобщава АП.

Във Флорида предварителните статистически данни сочат над 133 840 гнезда на костенурки от вида Карета, с което беше подобрен рекордът, поставен през 2016 г. Същото важи и за Зелените костенурки, където оценката за поне 76 500 гнезда е доста над предишния рекорд, поставен през 2017 г.

Голям брой гнезда на морски костенурки е отчетен и в Южна Каролина, Алабама, Северна Каролина и Джорджия, макар че не всички са поставили рекорди като Флорида, където Джъстин Перо, вицепрезидент по изследванията в Центъра за изучаване на костенурки карета в Джуно Бийч, обяви, че броят на гнездата е забележителен тази година. „Имахме повече гнезда, отколкото някога сме виждали на нашите местни плажове“, каза Перо, чиято организация наблюдава окръг Палм Бийч и счупи местния рекорд с 4000 гнезда. 

Съществуват седем вида морски костенурки: Карета (Caretta caretta), Зелена (Chelonia mydas), Ястребоклюна (Eretmochelys imbricata), Кожеста (Dermochelys coriacea), Атлантическа ридлея (Lepidochelys kempii), Маслинова ридлея (Lepidochelys olivacea) и Плоскогърба (Natator depressus).

Всички те се считат за застрашени или изчезващи. Влечугите излизат на брега през летните нощи, копаят ямички в пясъка и снасят десетки яйца, след което ги зариват и се връщат в морето. Плажовете на Флорида са едно от най-важните места за размножаване на морските костенурки в света. 

Само една от 1000 излюпени морски костенурки обаче доживява до зряла възраст. Те са изправени пред безброй природни заплахи, включително хищници на сушата и в океана, разрушаване на гнездата и невъзможност да стигнат до водата след излюпването си.

В гнездата често нахлуват плъхове, койоти и други хищници, а след като се изкопаят, малките трябва да изпълзят бързо до морето, преди да бъдат грабнати от птици и други животни. Електрическото осветление може да ги дезориентира, като кара костенурките да се насочват в погрешна посока по плажа, вместо да следват светлината на луната и звездите. А когато късметлиите най-накрая започнат да плуват, ги очакват гладни риби. 

Промените в климата допринасят за тези предизвикателства, като намаляват плажовете с покачването на морското равнище и предизвикват по-мощни тропически бури. Според „Океана“ (Oceana), международна природозащитна организация, по-топлият въздух, вода и пясък, както и промените в океанските течения, които костенурките използват за миграция, също намаляват шансовете за оцеляване.

Тази година в един от участъците на крайбрежието на Мексиканския залив във Флорида, където бяха преброени 75 гнезда, повечето от тях бяха унищожени от вълната на урагана „Идалия“ през август.
Христо Кьосев/БТА