/ iStock/Getty Images
Много преди да падне астероидът, сложил край на царстването им, динозаврите са започнали да намаляват заради глобално застудяване, предаде АФП.

Ролята на астероида за изчезването на динозаврите е призната, откакто беше открит гигантски кратер в Мексико през 1980 г. Сблъсъкът е вдигнал толкова прах, че Земята е била обвита в облак и три четвърти от видовете са изчезнали. Палеонтолозите обаче спорят дали масовото измиране е било внезапно, или метеоритът само е ускорил съдбата на животните, които вече са били обречени. Данните са оскъдни - фосилният регистър е непълен.

Динозаврите са живели целогодишно в Аляска и вероятно са били топлокръвни

Учените от Франция, Великобритания и Канада са разработили нов метод за статистическо моделиране, с който са изчислили колко вероятни са причините на базата на известните елементи. Те са подбрали 1600 фосила от шест семейства динозаври, сред които тиранозавъра, трицератопса, хадрозавъра. Три от тях са месоядни и три - тревопасни.

С модела специалистите са изчислили времето на поява и изчезване за всеки вид през период от 145 милиона години, до края на кредата преди 66 милиона години, малко преди катастрофата.

Климатът по времето на динозаврите е бил с горещо лято и топла зима

"Констатирахме пик на разнообразието преди 76 милиона години, когато се появяват повече нови видове. След това има бавен спад", обясни Фабиен Кондамин от Института по науки за еволюцията в Монпелие.

Така за период от 10 милиона години броят на видовете динозаври намалява през петдесетина до по-малко от 20 преди 66 милиона години.

Температурите са спаднали със 7-8 градуса. Динозаврите не са успели да се адаптират към промените. Първо са започнали да изчезват тревопасните - около два милиона години преди месоядните. Изчезването на тревопасните е нарушило равновесието на екосистемите и са започнали каскадни процеси. В този контекст е паднал метеорит с диаметър 12 км.
Статия за изследването е публикувана в сп. "Нейчър къмюникейшънс".