/ ThinkStock/Getty Images
Учени от университета в Рединг, Англия, заключиха, че глобалното затопляне води до увеличаване на турбулентността при ясно небе, която може да представлява заплаха за пътниците в самолетите, съобщи Лента.

Специалист по самолетни катастрофи: Зоните, които са с турбуленция, не се появяват внезапно

Специалистите установили, че затоплянето в Арктика води до понижаване на температурата на въздуха в ниските слоеве на стратосферата над полюсите. Същевременно се повишава температурата в горните слоеве на тропосферата над екватора.

Колкото по-голяма е разликата в температурите на полюсите и екватора, толкова по-силна е турбулентността от запад на изток над северната част на Атлантическия океан. В ниските слоеве на тропосферата се наблюдава обратната тенденция - разликите в температурата намаляват и това води до отслабване на турбулентността.

Силна турболенция по време на полет с български самолет, има ранени (ВИДЕО)

Двата процеса взаимно се компенсират, но напоследък се констатира, че скоростта и посоката на вятъра значително се променят в относително малък участък от атмосферата. Турбулентността в горните й слоеве остава непроменена, а в ниските й слоеве отслабва.

Климатичните модели прогнозират, че в средата на 21-ви век турбулентността при ясно небе ще се усили 2-3 пъти. Това няма да стане причина за самолетни катастрофи, но може да доведе до травми на пътници и членове на екипажа.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА