Глоба до 30 000 евро за “насърчаване към анорексия” във Франция
Глоба до 30 000 евро за “насърчаване към анорексия” във Франция / netinfo

Народните представители на Националното събрание на Франция обсъдиха проектозакон, предвиждащ наказание от две години затвор и глоба от 30 000 евро за насърчаването към анорексия, предаде РФИ, цитирана от БГНЕС. Ако новият проектозакон бъде одобрен, той може да стане част от Наказателния кодекс на Франция .

Преди седмица министърът на здравеопазването, лекари, специалисти от модната индустрия, представители на медиите и рекламата подписаха “харта срещу анорексията”. С подписаната от тях харта се слага началото на борба срещу лавинообразно нарастващия брой в последните години на млади момичета, страдащи от анорексия.

В нашата страна от анорексия страдат 30000 - 40 000 души. Това е болест на психичната система и е с най-високата смъртност в сравнение с останалите психични заболявания. Нивото на смъртност е 5% в краткосрочен план. Като се имат предвид пораженията, които тази болест нанася, то в дългосрочен план нивото на смъртност може да се окаже не по-малко от 20%”, каза Розлин Башло, министър на здравеопазването.

Младите момичета копират техните идоли и именно това е проблемът, споделя бившата манекенка Жералдин Майе. Всички момичета си представят, че са манекенки и искат задължително да изглеждат като тях. Те си въобразяват, че така ще бъдат по-желани, ще печелят повече пари, ще пътуват по света, ще ходят по купони и животът им ще бъде “невероятен”.